"Bieszczady, Polańczyk - to tam spędziłam część urlopu. Było wspaniale! To tam, w Restauracji pod Malwami, jadłam ten wspaniały chodnik. Można do jego zrobienia użyć także innych owoców - wiśni lub malin. Genialny na upały! Polecam!"
Składniki:
- 1 i 1/2 litra wody
 - 4 i 1/2 szklanki jagód
 - 12 łyżek cukru (zwolennicy słodkości powinni dać zdecydowanie więcej)
 - 3 i 1/2 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozprowadzenia
 
Dodatki:
- 400 ml śmietany 30%
 - cukier wanilinowy
 - 1-2 łyżki serka mascarpone
 - płatki kukurydziane
 
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, dodać  owoce, cukier i gotować 10 minut. Po upływie tego czasu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującego się, jagodowego kompotu (który należy oczywiście energicznie wówczas mieszać). Powstanie rzadki kisielek. Należy go mocno ochłodzić (ja wstawiłam na noc do lodówki). 
Przed podaniem ubić śmietanę z cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać serek mascarpone i zmiksować króciutko. 
Interesujący chłodnik, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń