"Bieszczady, Polańczyk - to tam spędziłam część urlopu. Było wspaniale! To tam, w Restauracji pod Malwami, jadłam ten wspaniały chodnik. Można do jego zrobienia użyć także innych owoców - wiśni lub malin. Genialny na upały! Polecam!"
Składniki:
- 1 i 1/2 litra wody
- 4 i 1/2 szklanki jagód
- 12 łyżek cukru (zwolennicy słodkości powinni dać zdecydowanie więcej)
- 3 i 1/2 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozprowadzenia
Dodatki:
- 400 ml śmietany 30%
- cukier wanilinowy
- 1-2 łyżki serka mascarpone
- płatki kukurydziane
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, dodać owoce, cukier i gotować 10 minut. Po upływie tego czasu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującego się, jagodowego kompotu (który należy oczywiście energicznie wówczas mieszać). Powstanie rzadki kisielek. Należy go mocno ochłodzić (ja wstawiłam na noc do lodówki).
Przed podaniem ubić śmietanę z cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać serek mascarpone i zmiksować króciutko.
Interesujący chłodnik, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń