Szukaj na tym blogu

wtorek, 24 lipca 2012

Chłodnik jagodowy z Polańczyka

"Bieszczady, Polańczyk - to tam spędziłam część urlopu. Było wspaniale! To tam, w Restauracji pod Malwami, jadłam ten wspaniały chodnik. Można do jego zrobienia użyć także innych owoców - wiśni lub malin. Genialny na upały! Polecam!"

Składniki:
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 4 i 1/2 szklanki jagód
  • 12 łyżek cukru (zwolennicy słodkości powinni dać zdecydowanie więcej)
  • 3 i 1/2 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozprowadzenia
Dodatki:
  • 400 ml śmietany 30%
  • cukier wanilinowy
  • 1-2 łyżki serka mascarpone
  • płatki kukurydziane
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, dodać  owoce, cukier i gotować 10 minut. Po upływie tego czasu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującego się, jagodowego kompotu (który należy oczywiście energicznie wówczas mieszać). Powstanie rzadki kisielek. Należy go mocno ochłodzić (ja wstawiłam na noc do lodówki). 
Przed podaniem ubić śmietanę z cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać serek mascarpone i zmiksować króciutko. 
Nalać chłodnik do miseczki, udekorować solidnym kleksem z bitej śmietany i posypać płatkami kukurydzianymi. Pyszota!!!

Przepis dodaję do akcji:
 Jagody 2012

1 komentarz: