"Oj, dogodziłam mężowi tym bigosikiem! Bigos zawsze wychodzi nieco inny, w zależności od rodzaju kapusty, użytego mięsa, przypraw ... Tym razem użyłam boczku, mięsa kurczaka i kiełbasek kabanosopodobnych (mix sałatkowy z Sokołowa). Kiełbaski sprawdziły się w tym bigosie świetnie! Proporcji nie podam, bo jak zwykle, robiłam "na oko".
Składniki:
- młoda kapusta
- boczek surowy
- mięso kurczaka z rosołu
- rosół
- mix sałatkowy (cienkie kiełbaski)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- przyprawa do bigosu
- sól, pieprz, słodka sproszkowana papryk, liście laurowe, ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy
- ew. kilka łyżek oleju lub smalcu
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć w dużym rondlu . Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do boczku, podobnie, jak pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zmiękną, dodać do rondla pokrojona w kostkę młodą kapustkę. Przesmażyć, dodać kiełbaski, ugotowane i rozdrobnione mięso kurczaka, po czym podlać niewielką ilością rosołu (jego ilość można w trakcie gotowania uzupełniać), posolić i popieprzyć. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu i sproszkowaną paprykę, ew. dosmaczyć jeszcze solą i pieprzem.
Przepis dodaję do akcji:
o kapusta :) jak miło! U mnie dziś zasmażana, a tu bigosik smacznie z miseczki spogląda :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszny ten bigosik..mniam..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuń