Szukaj na tym blogu

czwartek, 26 lipca 2012

Bigosik

"Oj, dogodziłam mężowi tym bigosikiem! Bigos zawsze wychodzi nieco inny, w zależności od rodzaju kapusty, użytego mięsa, przypraw ... Tym razem użyłam boczku, mięsa kurczaka i kiełbasek kabanosopodobnych (mix sałatkowy z Sokołowa). Kiełbaski sprawdziły się w tym bigosie świetnie! Proporcji nie podam, bo jak zwykle, robiłam "na oko".

Składniki:
  • młoda kapusta
  • boczek surowy
  • mięso kurczaka z rosołu
  • rosół
  • mix sałatkowy (cienkie kiełbaski)
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule
  • przyprawa do bigosu
  • sól, pieprz, słodka sproszkowana papryk, liście laurowe, ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • ew. kilka łyżek oleju lub smalcu
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć w dużym rondlu . Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do boczku, podobnie, jak pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zmiękną, dodać do rondla pokrojona w kostkę młodą kapustkę. Przesmażyć, dodać kiełbaski, ugotowane i rozdrobnione mięso kurczaka, po czym podlać niewielką ilością rosołu (jego ilość można w trakcie gotowania uzupełniać), posolić i popieprzyć. Pod koniec gotowania dodać koncentrat  pomidorowy, przyprawę do bigosu i sproszkowaną paprykę, ew. dosmaczyć jeszcze solą i pieprzem.

Przepis dodaję do akcji:
 Młoda kapusta

2 komentarze:

  1. o kapusta :) jak miło! U mnie dziś zasmażana, a tu bigosik smacznie z miseczki spogląda :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny ten bigosik..mniam..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń