"Przepis na ten dżem pochodzi z Poradnika Domowej Gospodyni, zeszyt 1 (cena: tylko 20 000 zł - starych oczywiście :-), kupionego wieki temu w kiosku Ruchu. Dżem jest pyszny, naturalny i bardzo zdrowy. Jagody mają dobroczynny wpływ na wzrok. A przy tym robi się go bezproblemowo. Można go używać m.in. do sernika na zimno - pyszny!"
Składniki:
- 6 szklanek jagód
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Jagody przebrać i opłukać na sicie. Porządnie osączyć. włożyć do szerokiego rondla, przesypać cukrem, zamieszać i ustawić na ogniu, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć płomień i smażyć bez przykrycia ok. 20 minut. Gorący dżem wkładać do słoiczków i pasteryzować 15 minut w 90 st.C. Jeśli robimy z większej ilości jagód należy odpowiednio wydłużyć czas smażenia.
Przepis dodaję do akcji:
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuńProszę jeszcze o banerek. Pozdrawiam serdecznie.
Witam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj wg. Pani przepisu jagody na zimę. Mam nadzieję że mi się udadzą. Pozdrawiam
Teresa
Od lat robię tylko tak i zawsze się udają :)
Usuńja tez sprubuje tak zrobic
OdpowiedzUsuńA ile słoiczków wychodzi z takiej ilości jagód?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to nie pamiętam, mimo, że co roku robię z tego przepisu. Wszystko zależy od wielkości słoiczków. Ja używam małych, takich po koncentracie pomidorowym. Powinno być ok. 6.
UsuńDziś wypróbuję: ) Pozdrawiam: )
OdpowiedzUsuń