Szukaj na tym blogu

piątek, 12 sierpnia 2016

Ogórki z chili - bez wekowania!


"Moja spiżarnia pęka już w szwach, ale gdy spróbowałam tych ogórków, musiałam zrobić kilka kolejnych słoiczków. Oprócz świetnego smaku, ogórki z tego przepisu mają jeszcze jeden atut - nie trzeba ich wekować. Spokojnie wytrzymają całą zimę, o ile wcześniej nie zostaną spałaszowane:) Myślę, że to zasługa dużej ilości czosnku i cukru. Teresko, dzięki za przepis:)"


Składniki:
  • 3 kg ogórków (nie obierać)
  • 3 łyżki soli do przetworów (ja używam kamiennej, niejodowanej)
  • 2 główki czosnku  - nie mniej! (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 2 łyżeczki chili w proszku
Przygotowanie:
Ogórki po umyciu pokroić w grubsze plastry, posolić i wymieszać. Zostawić na 6 godzin, po czym odlać wodę i dodać czosnek oraz chili - dobrze wymieszać, zalać gorącą zalewą i pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie wkładać do słoików, dobrze zakręcać i nie wekować.

Składniki zalewy:
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki octu  

Przepis dodaję do akcji:
Róbmy przetwory 2016

5 komentarzy:

  1. Robię takie same ogórki.

    U mnie wygląda to tak:

    zalewa:1,5 szkl octu 10 %, 60 dag cukru i 2 płaskie łyżeczki chili w proszku. Zagotować i ostudzić.
    Po odcedzeniu (nie odciskać!)ogórków, dodać pokrojony czosnek,7 łyżek oleju i ostudzoną zalewę. Wymieszać i zostawić najlepiej na całą noc.
    Na drugi dzień przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą i mocno zakręcić. Nie pasteryzować!

    Przepraszam autorkę, że wtryniłam swoje trzy grosze, ale wydaje mi się że przepis na te pyszne ogórki był niepełny ;-)

    Pozdrawiam serdecznie, Renia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rety! nie zauważyłam ,że nie dopisałam składników zalewy:):):)

      Usuń
  2. Twoja spiżarnia pęka w szwach a moja świeci w tym roku pustkami. Chyba coś z moją motywacją do przetwarzania się porobiło. Robiłam kiedyś podobne ogórki, różniły się tylko tym że dodawałam do nich kolosalne ilości drobno poszatkowanego koperku. Pycha były :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń