"Moja spiżarnia pęka już w szwach, ale gdy spróbowałam tych ogórków, musiałam zrobić kilka kolejnych słoiczków. Oprócz świetnego smaku, ogórki z tego przepisu mają jeszcze jeden atut - nie trzeba ich wekować. Spokojnie wytrzymają całą zimę, o ile wcześniej nie zostaną spałaszowane:) Myślę, że to zasługa dużej ilości czosnku i cukru. Teresko, dzięki za przepis:)"
Składniki:
- 3 kg ogórków (nie obierać)
- 3 łyżki soli do przetworów (ja używam kamiennej, niejodowanej)
- 2 główki czosnku - nie mniej! (pokrojony w cienkie plasterki)
- 2 łyżeczki chili w proszku
Przygotowanie:
Ogórki po umyciu pokroić w grubsze plastry, posolić i wymieszać. Zostawić na 6 godzin, po czym odlać wodę i dodać czosnek oraz chili - dobrze wymieszać, zalać gorącą zalewą i pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie wkładać do słoików, dobrze zakręcać i nie wekować.
Składniki zalewy:
Składniki zalewy:
- 1 kg cukru
- 2 szklanki octu
Przepis dodaję do akcji:
Ale jaką zalewą?:)
OdpowiedzUsuńRobię takie same ogórki.
OdpowiedzUsuńU mnie wygląda to tak:
zalewa:1,5 szkl octu 10 %, 60 dag cukru i 2 płaskie łyżeczki chili w proszku. Zagotować i ostudzić.
Po odcedzeniu (nie odciskać!)ogórków, dodać pokrojony czosnek,7 łyżek oleju i ostudzoną zalewę. Wymieszać i zostawić najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą i mocno zakręcić. Nie pasteryzować!
Przepraszam autorkę, że wtryniłam swoje trzy grosze, ale wydaje mi się że przepis na te pyszne ogórki był niepełny ;-)
Pozdrawiam serdecznie, Renia :)
O rety! nie zauważyłam ,że nie dopisałam składników zalewy:):):)
UsuńTwoja spiżarnia pęka w szwach a moja świeci w tym roku pustkami. Chyba coś z moją motywacją do przetwarzania się porobiło. Robiłam kiedyś podobne ogórki, różniły się tylko tym że dodawałam do nich kolosalne ilości drobno poszatkowanego koperku. Pycha były :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJeżeli chcielibyście zobaczyć kilka pomysłów na obiady z makaronem, to muszę wam gorąco polecić moje 3 ulubione przepisy!
OdpowiedzUsuń1. Makaron z łososiem i szpinakiem - zdecydowanie mój faworyt. https://latweprzepisy.com/makaron-z-lososiem-i-szpinakiem/
2. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - bez niego rodzinna kolacja się u nas często nie odbędzie :). https://latweprzepisy.com/makaron-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/
3. Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - jest idealny na szybki obiad i smakuje przepysznie. https://latweprzepisy.com/makaron-z-tunczykiem-i-szpinakiem/
Zróbmy wspólnego grilla!!!! Ja mam kilka sprawdzonych przpeisów!
OdpowiedzUsuńhttps://latweprzepisy.com/mieso-na-burgery-jak-doprawic/
https://latweprzepisy.com/stek-tomahawk/
https://latweprzepisy.com/salatka-ziemniaczana-do-grilla/
https://latweprzepisy.com/ziemniaki-z-grilla/
Może wam się spodobają?
Mam coś dla osób, które nie mogą spożywać laktozy! Pyszne naleśniki bez mleka! Mam nadzieje, że się wam się spodoba :)
OdpowiedzUsuńhttps://latweprzepisy.com/nalesniki-bez-mleka/
Lubicie Włoską kuchnię? Jeżeli tak to na pewno spodoba wam się przepis na risotto pomidorowe… Pycha!
https://latweprzepisy.com/risotto-pomidorowe/
Każdy z nas lubi szpinak ;) Tutaj znajdziecie dokładny opis jak go zamrozić samodzielnie, aby mieć do niego dostęp przez cały rok!
https://latweprzepisy.com/jak-mrozic-szpinak/
Na dobre samopoczucie trzeb pić dużo soków. Tu wam podam super instrukcje na świetny sok z selera naciowego!
https://latweprzepisy.com/sok-z-selera-naciowego/