Szukaj na tym blogu

środa, 17 sierpnia 2016

Makowiec z kremem budyniowo-orzechowym


"Bardzo smaczne ciasto, idealne do kawy. Robi się bardzo szybko i bezproblemowo. Źródło przepisu: TU."

Składniki na makowy biszkopt (na blachę o wymiarach 21cm x 26 cm):
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 70 g suchego, mielonego maku
  • 50 ml oleju
Przygotowanie spodu:
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, a białka z drobnym cukrem na sztywną pianę. Obie masy połączyć, dodać mak, mąkę, a pod koniec olej. Wymieszać delikatnie i rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez około 10-12 (do suchego patyczka). 
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. 
Ciasto warto przełożyć na czysty papier, a ten, na którym się piekło - oderwać.

Składniki kremu budyniowo - orzechowego: 
  • 70 g orzechów laskowych (miałam tylko orzechy ziemne niesolone i sprawdziły się bardzo dobrze)
  • 150 ml mleka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
Przygotowanie kremu:
Na suchej patelni uprażyć orzechy i rozdrobnić je w blenderze.
Ugotować budyń na mleku i ostudzić. 
Masło z cukrem utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń. 
Pod koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać.
Krem wyłożyć na upieczony i wystudzony spód, i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. 
Przepis dodaję do akcji:
Z dziećmi i dla dzieci 2016 
Żółtka ubij z cukrem waniliowym na pianę, a białka z cukrem na sztywno. Obie masy połącz, dodaj mąkę, mak, a pod koniec olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Ciasto przełóż na czysty papier, a ten, na którym się piekło, oderwij.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/news-makowiec-z-kremem,nId,2250942#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 70 g mielonego maku
  • 50 ml oleju

Składniki na krem

  • 70 g orzechów laskowych
  • 150 ml mleka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
Żółtka ubij z cukrem waniliowym na pianę, a białka z cukrem na sztywno. Obie masy połącz, dodaj mąkę, mak, a pod koniec olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Ciasto przełóż na czysty papier, a ten, na którym się piekło, oderwij.

Na suchej patelni upraż orzechy, zdejmij z nich skórkę i rozetrzyj. Ugotuj gęsty budyń na mleku i mieszając od czasu do czasu, schłódź. Ubij pianę z masła i cukru, stopniowo dodawaj ostygnięty budyń. Pod koniec wmieszaj 50 g orzechów.

Na cisto wyłóż gotowy krem i podawaj na talerzykach.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/news-makowiec-z-kremem,nId,2250942#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

1 komentarz: