"Bardzo smaczne ciasto, idealne do kawy. Robi się bardzo szybko i bezproblemowo. Źródło przepisu: TU."
Składniki na makowy biszkopt (na blachę o wymiarach 21cm x 26 cm):
- 4 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 70 g suchego, mielonego maku
- 50 ml oleju
Przygotowanie spodu:
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, a białka z drobnym cukrem na sztywną pianę. Obie masy połączyć, dodać mak, mąkę, a pod koniec olej. Wymieszać delikatnie i rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez około 10-12 (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Ciasto warto przełożyć na czysty papier, a ten, na którym się piekło - oderwać.
Składniki kremu budyniowo - orzechowego:
Składniki kremu budyniowo - orzechowego:
- 70 g orzechów laskowych (miałam tylko orzechy ziemne niesolone i sprawdziły się bardzo dobrze)
- 150 ml mleka
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie kremu:
Na suchej patelni uprażyć orzechy i rozdrobnić je w blenderze.
Ugotować budyń na mleku i ostudzić.
Masło z cukrem utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Pod koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać.
Krem wyłożyć na upieczony i wystudzony spód, i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Przepis dodaję do akcji:
Żółtka
ubij z cukrem waniliowym na pianę, a białka z cukrem na sztywno. Obie
masy połącz, dodaj mąkę, mak, a pod koniec olej. Ciasto rozsmaruj na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do
180°C przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Ciasto
przełóż na czysty papier, a ten, na którym się piekło, oderwij.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/news-makowiec-z-kremem,nId,2250942#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/news-makowiec-z-kremem,nId,2250942#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Na suchej patelni upraż orzechy, zdejmij z nich skórkę i rozetrzyj. Ugotuj gęsty budyń na mleku i mieszając od czasu do czasu, schłódź. Ubij pianę z masła i cukru, stopniowo dodawaj ostygnięty budyń. Pod koniec wmieszaj 50 g orzechów.
Na cisto wyłóż gotowy krem i podawaj na talerzykach.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/news-makowiec-z-kremem,nId,2250942#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Pomarzyć dobra rzecz.
OdpowiedzUsuń