Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 czerwca 2016

Fasolowe ciasto z truskawkami

"Mąż nie mógł uwierzyć, że to ciasto bez mąki i w dodatku z fasoli. Od razu stał się jego fanem. Jak i reszta domowników. Spodziewałam się, że to ciasto będzie w stylu brownie, a raczej takie blondie, ale mi bardziej przypomina suflet czy biszkopt. Jest bardzo lekkie, delikatne i wilgotne. Truskawki można zastąpić innymi owocami sezonowymi."

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm:
  • 1 puszka białej fasoli (waga po odsączeniu: 250g)
  • 3 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 50g cukru
  • kilka świeżych truskawek pokrojonych w plasterki
Przygotowania:
Fasolę przepłukać wodą na sicie i pozostawić do odsączenia.
Żółtka oddzielić od białek. 
Odsączoną fasolę, cukier i żółtka zmiksować (malakserem lub blenderem). Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do zmiksowanej fasoli i ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serowo-jajeczną.  Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć plasterki truskawek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 - 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do niemal całkowitego wystudzenia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Źródło przepisu: Joanna

9 komentarzy:

  1. Super ciacho, nie spodziewałabym się że może być w nim fasola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I w dodatku nic nie traci ze swej świeżości na drugi dzień. Gorąco polecam!

      Usuń
  2. Fasolowe szaleństwo. Czy ciasto wytrzyma do dnia następnego, żeby sprawdzić czy nie traci świeżości to ja raczej wątpię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z fasoli? Totalne zaskoczenie! Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielkie zaskoczenie , że jest z fasolą z pewnością musze wypróbować :d
    pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. O fasolowym cieście, to jeszcze nie słyszałam. Muszę wypróbować! Możesz powiedzieć mi jak ono się zachowuje w piekarniku? Podobnie do tradycyjnego można wyczuć moment kiedy należy wyciągnąć nasz wypiek z pieca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem. Gdy będzie suchy - ciasto upieczone.

      Usuń
  6. Brzmi ekstra! Brownie z fasoli mam już wypróbowane, ale wychodzi (jak to brownie) gliniaste, a to ciasto wygląda lekko i puszyście - muszę wypróbować, bo nie uwierzę, że to możliwe bez dodatku mąki! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nas wszystkich zaskoczyła lekkość tego ciasta. To pewno zasługa białek i tego, że po upieczeniu ciasto pozostaje w piekarniku, stygnie więc powoli i gwałtownie nie opada:)

      Usuń