"Mąż nie mógł uwierzyć, że to ciasto bez mąki i w dodatku z fasoli. Od razu stał się jego fanem. Jak i reszta domowników. Spodziewałam się, że to ciasto będzie w stylu brownie, a raczej takie blondie, ale mi bardziej przypomina suflet czy biszkopt. Jest bardzo lekkie, delikatne i wilgotne. Truskawki można zastąpić innymi owocami sezonowymi."
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm:
- 1 puszka białej fasoli (waga po odsączeniu: 250g)
- 3 jajka
- 100g białej czekolady
- 50g cukru
- kilka świeżych truskawek pokrojonych w plasterki
Przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek.
Odsączoną fasolę, cukier i żółtka zmiksować (malakserem lub blenderem). Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do zmiksowanej fasoli i ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serowo-jajeczną. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć plasterki truskawek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 - 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 - 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do niemal całkowitego wystudzenia w piekarniku, przy lekko
uchylonych drzwiczkach.
Źródło przepisu: Joanna |
Super ciacho, nie spodziewałabym się że może być w nim fasola.
OdpowiedzUsuńI w dodatku nic nie traci ze swej świeżości na drugi dzień. Gorąco polecam!
UsuńFasolowe szaleństwo. Czy ciasto wytrzyma do dnia następnego, żeby sprawdzić czy nie traci świeżości to ja raczej wątpię :)
OdpowiedzUsuńCiasto z fasoli? Totalne zaskoczenie! Wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńWielkie zaskoczenie , że jest z fasolą z pewnością musze wypróbować :d
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
O fasolowym cieście, to jeszcze nie słyszałam. Muszę wypróbować! Możesz powiedzieć mi jak ono się zachowuje w piekarniku? Podobnie do tradycyjnego można wyczuć moment kiedy należy wyciągnąć nasz wypiek z pieca?
OdpowiedzUsuńPod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem. Gdy będzie suchy - ciasto upieczone.
UsuńBrzmi ekstra! Brownie z fasoli mam już wypróbowane, ale wychodzi (jak to brownie) gliniaste, a to ciasto wygląda lekko i puszyście - muszę wypróbować, bo nie uwierzę, że to możliwe bez dodatku mąki! :D
OdpowiedzUsuńNas wszystkich zaskoczyła lekkość tego ciasta. To pewno zasługa białek i tego, że po upieczeniu ciasto pozostaje w piekarniku, stygnie więc powoli i gwałtownie nie opada:)
Usuń