"Krótka piłka: ciasto cudowne!"
Składniki:
- 200 g mąki migdałowej
- 5 jajek
- pół masła
- jedna łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej - dwie łyżki chia
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
-120 g ksylitolu/erytrytoluc
-szklanka migdałów
- 2 łyżki miodu gryczanego
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z ksylitolem/erytrytolem. Do tego dodać wszystkie sypkie składniki (mąkę orzechową, pszenną pełnoziarnistą, chia i proszek do pieczenia). Do tego dodać roztopione masło i pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mała blacha). Piec 45minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia podprażyć na suchej patelni migdały. Jak już będą podprażone, dodać miód i razem prażyć kilka minut. Migdały wyłożyć na gorące ciasto.
Ciekawie ile osób wchodzi na ten blog. To mnie bardzo interesuje.
OdpowiedzUsuńMega blog. Kumplowi powiem o tym blogu.
OdpowiedzUsuń