Szukaj na tym blogu

wtorek, 18 lutego 2020

Ciasto migdałowe z chia

"Krótka piłka: ciasto cudowne!"

Składniki:
- 200 g mąki migdałowej
- 5 jajek
- pół masła
- jedna łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej - dwie łyżki  chia
 - jedna łyżeczka proszku do pieczenia
-120 g ksylitolu/erytrytoluc
-szklanka migdałów
- 2 łyżki miodu gryczanego

Przygotowanie:
Masło rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z ksylitolem/erytrytolem. Do tego dodać wszystkie sypkie składniki (mąkę orzechową, pszenną pełnoziarnistą, chia i proszek do pieczenia). Do tego dodać roztopione masło i pianę z białek. Dokładnie wymieszać.  Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mała blacha). Piec 45minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia podprażyć na suchej patelni migdały. Jak już będą podprażone, dodać miód i razem prażyć kilka minut. Migdały wyłożyć na gorące ciasto.

2 komentarze:

  1. Ciekawie ile osób wchodzi na ten blog. To mnie bardzo interesuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega blog. Kumplowi powiem o tym blogu.

    OdpowiedzUsuń