"Przepis na te ogórki znalazłam na WŻ. Na początek zrobiłam na próbę 4 niewielkie słoiczki - zostały już tylko 2. Przeszły test smaku bardzo pomyślnie. Są słodko - kwaśne i bardzo chrupiące, więc rozkręcam produkcję :)"
Składniki zalewy (na 2 kg ogórków - najlepsze małe):
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Dodatkowo do każdego słoika:
- korona kopru
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- ziele angielskie
- 3-4 krążki marchewki
- 2 plasterki cebuli
- kawałek korzenia chrzanu
Przygotowanie:
Ogórki zalać zimną wodą, aby się
pomoczyły kilka godzin (może być nawet całą noc).
Tak przygotowane ogórki ułożyć w słoikach (oczywiście idealnie czystych), dodając do każdego wymienione w składnikach obok przyprawy.
Tak przygotowane ogórki ułożyć w słoikach (oczywiście idealnie czystych), dodając do każdego wymienione w składnikach obok przyprawy.
Składniki zalewy zagotować i zalać gorącą ogórki.
Słoiki wkładać do pasteryzacji do wody o takiej temperaturze jaką ma zalewa, a więc do gorącej.
Pasteryzować krótko - jak tylko ogórki zaczną zmieniać kolor, wyjąć je, dokręcić i odwrócić.
Tego przepisu jeszcze nie znałam. :) Spróbuję na pewno! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
-Cassi-
Mam identyczny przepis :) Jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńten przepis jest do niczego -_-
OdpowiedzUsuńDoskonale ogoreczki, pychota! Przepis wykorzystalam bez wahania, gdyz bardzo podobny mialam na papryke. Dodalam tylko troche gorczycy do kazdego sloika.
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim lubiacym slodko-kwasny smak.
Ten przepis jest naprawdę dobry. Robiłem według niego ogórki i są wyśmienite. Polecam
OdpowiedzUsuńMam pytanie - Pasteryzować krótko - jak tylko ogórki zaczną zmieniać kolor, wyjąć je, dokręcić i odwrócić - Co znaczy odwrócić?
OdpowiedzUsuńJak postawisz je do góry dnem, będzie wiadomo czy się zassały i czy nie ciekną :)
UsuńOdwrócić do góry dnem, tak, jak przy pasteryzowaniu dżemów. Nie wiem, czy jest to niezbędne, ale tak było w oryginale. A ogórki są wspaniałe! Takie chrupiące! Zrobiłam tak dużo, a już mi się kończą :( Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńOgórki na pewno pyszne,ale zajrzałem na te stronę,żeby mieć info do pracy domowej.
OdpowiedzUsuńTak? To spróbuj zrobić idealny przepis!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :D
OdpowiedzUsuńświetny przepis, ogórki chrupiące, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki! A ja jestem podłamana - mój zapas, wcale nie taki mały, już się skończył:(
UsuńA słoiki to jakie, 0,9 litra?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuńogórki superrr wypróbowałam na próbe teraz bede robić następne pychaaaa :)
OdpowiedzUsuńNo to baaaaaardzo się cieszę:):):)
Usuń