Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 lipca 2013

Tarta paprykowo-porowa z kozim serem i prosciutto

"Wakacje! Po koszmarnie męczącym roku szkolnym, wreszcie możliwość wypoczynku. Niestety, zaczęłam dość pechowo, bo od choroby, ale jest już lepiej, więc zrobiłam potrawę, na którą miałam ochotę od baaaardzo dawna. Tarta wyszła fantastyczna. Jedliśmy ją lekko ciepłą  - była jeszcze lepsza niż zaraz po upieczeniu. Myślę, że na zimno też będzie pyszna! Do tego prosta sałatka z roszponki i papryki, z odrobiną sosu balsamicznego. Polecam!"

Składniki na spód (źródło: sekrety mojej kuchni):
  • 20 dag mąki 
  • 10 dag masła
  • 50 ml bardzo zimnej wody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy 
Przygotowanie spodu:
Pozwolić malakserowi zagnieść ciasto z podanych składników, po czym schłodzić je przez co najmniej 30 minut w lodówce. Formę (moja miała 27 cm średnicy) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy i po nakłuciu widelcem wstawić na kilka minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto piec 15 minut (ja brzegi zabezpieczyłam paskami foli aluminiowej, aby się zbytnio nie spiekły; po tych 15 minutach zdjęłam je i dalej piekłam już bez nich).

Składniki farszu:
  • 2 pory (także z zielonymi częściami)
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g serka koziego, pokrojonego w plastry
  • 80 g prosciutto (pokrojona, lub porwana na nieco mniejsze kawałki)
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 5 jaj
  • 100 g śmietany 10%
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej lub masło do smażenia
Przygotowanie farszu :
Pory oczyścić, pokroić w półplasterki, udusić do miękkości na maśle lub oleju. Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, również do miękkości. Warzywa połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Jaja roztrzepać rózgą, dodać śmietanę i jogurt (można je zastąpić kwaśną śmietaną), posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

Wykończenie tarty:
Na podpieczonym spodzie ułożyć podsmażone warzywa, rozłożyć prosciutto, zalać mieszaniną jaj i śmietany i na wierzchu ułożyć plastry koziego serka.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni i piec tartę przez 30 minut.
Inspiracja tutaj: sekrety mojej kuchni


Przepis dodaję do akcji:
Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimno
 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam wytrawne tarty! Wygląda wspaniale. Pozdrawiam i zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta wyszła mi wyjątkowo smacznie. Dzięki za życzenia. Jest już lepiej. Jutro wyjeżdżam w góry!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda, uwierz! A jaka pyszna na zimno!

      Usuń
  3. super podoba mi się to połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń