"Mąż i córka orzekli, że to jeden z najlepszych serników na zimno, jakie jedli. A zrobiłam go trochę tak z przypadku, bez przepisu, wymiatając, co się da z lodówki:-). Wyszedł bardzo kremowy, niezbyt słodki, pyszny po prostu, chociaż na pewno nie można go nazwać niskokalorycznym :-). Spód zrobiłam wg pomysłu Dorotus (pominęłam jedynie cynamon). Użyłam go już kilkakrotnie, przy różnych sernikach - z dużym powodzeniem. Sernik wyszedł bardzo duży."
Składniki na masę serową:
- 5 serków homogenizowanych, waniliowych (np. Danio, po 150 g każdy)
- 1 jogurt Bałkański (mniejszy, 220 g)
- 1/2 opakowania serka mascarpone (125 g)
- 1/2 litra śmietanki 30%
- pół szklanki cukru pudru (lub do smaku)
- sok wyciśnięty z 2 cytryn (można też dodać utartą skórkę cytrynową)
- 3 czubate łyżki żelatyny + kilka łyżek zimnej wody
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek pełnoziarnistych Digestive
- 3 łyżki nutelli
Dodatkowo:
- 2 galaretki (u mnie cytrynowe)
- 3 szklanki wody
- dowolne owoce (ja użyłam mrożone wiśnie)
Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piasek. Połączyć z nutellą, mieszając dokładnie łyżką. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 29 cm) i wstawić do lodówki.
Masa:
Serki homogenizowane zmiksować z jogurtem, serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym oraz cukrem pudrem. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać ją z masą serową.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej lub tak, jak to zrobiłam tym razem - wstawić do mikrofalówki, na około pół minuty (ale nie na najwyższą moc). Gdy żelatyna już całkowicie się rozpuści dodać ją, jeszcze ciepłą, do masy serowej i wymieszać. Powstałą masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.
Wykończenie:
Zagotować 3 szklanki wody i rozpuścić w nich galaretki. Wystudzić i wymieszać z owocami świeżymi lub mrożonymi. Wylać na wierzch sernika i ponownie wstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach schładzania.
mój ulubiony serniczek:)
OdpowiedzUsuńTak sobie mysle czym mozna zastapic serek homogenizowany.Ja uwielbiam takie serniki, ale nie mam dostepu do serkow.
OdpowiedzUsuńMyślę, że można je zastąpić serkiem śmietankowym, mascarpone lub nawet jogurtem bałkańskim, ale to już będzie zupełnie inny sernik. Z serkiem mascarpone na pewno będzie smaczny, bardzo kremowy, tylko pewno trzeba będzie "dosmaczyć" cukrem pudrem i sokiem oraz skórką cytrynową. Ja bardzo często eksperymentuję z sernikami na zimno i często daję to co mam w lodówce, np. jogurt bałkański. Dodaję też czasami pianę ubitą z białek (jajka uprzednio sparzam) - sernik przypomina wtedy mus. Życzę smacznego i pozdrawiam!
Usuńmogę ci załatwić dostęp do serków.
Usuńdziwne proporcje, 1/2 opakowania, 5 serków.... może by tak w gramach, szklankach, mililitrach. Coś bardziej konkretnego
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo za przepis i pozwoliłem przygotować dla żony i teściowej takie smakołyki
OdpowiedzUsuńwydaje się ok
OdpowiedzUsuńmam pytanie a dodana ciepła żelatyna do masy sienie zważy?
OdpowiedzUsuńPrzy energicznym mieszaniu nic się nie zważy
UsuńWitam. zrobiłam sernik wg pani przepisu - i zrobił furore! To faktycznie przepyszny sernik. Dziekuje za podzielenie sie przepisem.
OdpowiedzUsuńJak miło przeczytać takie słowa :)
UsuńTo cudowność ale czym można zastąpić jogurt bałkański ?
OdpowiedzUsuńInnym jogurtem naturalnym:)
UsuńI znów ta obrzydliwa żelatyna. Ludzie nie myślą co jedzą.
OdpowiedzUsuńŻelatyna zdrowa na stawy, Anonimie!
UsuńWłaśnie zrobiłam,zobaczymy jaki efekt :)
OdpowiedzUsuń