Szukaj na tym blogu

sobota, 26 maja 2012

Tarta ze szparagami, łososiem i kozim serem


 "No, nareszcie udało mi się kupić szparagi. I to zarówno białe, jak i zielone. Mimo, że na dobre trwa sezon na nie, tu gdzie mieszkam to wciąż pewna egzotyka. Ale udało się! Postanowiłam na początek zrobić tartę. Szukając inspiracji, trafiłam na bloga Feed Me Better. Spodobało mi się, że spód do tej tarty autorka wykonała z mąki pełnoziarnistej. I gdy zabrałam się do wykonania rzeczonej tarty okazało się, że ... nie mam już mąki pełnoziarnistej :-(. Postanowiłam więc z konieczności zamienić ją na mąkę razową i muszę powiedzieć, że wyszło bardzo dobrze. Poczyniłam też zmiany w farszu. Całość mnie i mężowi bardzo smakowała, zwłaszcza, że popijaliśmy do tej tarty chłodne chardonay."

Składniki na spód:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki razowej, pszennej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 5 dkg zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 50 ml zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie spodu:
Tradycyjnie, wszystko wrzuciłam do malaksera, a po krótkim zmiksowaniu włożyłam na 1 godzinę do lodówki, po czym wylepiłam ciastem formę do tarty. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni i podpiekłam ciasto przez 15 minut. W tym czasie zajęłam się farszem.

Składniki na farsz:
  •  10-12 szparagów (ja użyłam białych i zielonych, ale myślę, że zielone są lepsze)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 120 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 10 dkg koziego sera pleśniowego
  • 2 jajka
  • pieprz (nie solić, bo łosoś i ser kozi są wystarczająco słone)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 
Przygotowanie farszu:
Szparagi pokroić na ok. 2 cm długości kawałki (białe obrać z włókien) i wrzucić do lekko osolonego i pocukrzonego wrzątku na 1 minutę. Dokładnie osączyć. Śmietankę zmieszać z jogurtem i jajkami, popieprzyć i dosypać zioła prowansalskie. Na podpieczonym i lekko ostudzonym spodzie ułożyć kawałki łososia i szparagi i całość zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć kawałki sera koziego. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika na 180 stopni.

Przepis dodaję do akcji:
Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012Szparagi na stół

5 komentarzy:

  1. ale to musi być pyszne, zjadłabym całą

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, dziewczyny! Była rzeczywiście bardzo smaczna. Na zimo nawet lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychota! zrobie w tym tygodniu, ale na ciescie francuskim:) Monika

    OdpowiedzUsuń