"Kolejna pasta:-). Ostatnio, ja i moja córka, gustujemy w nich. W mojej wersji wykorzystałam pastę śródziemnomorską, którą przygotowuję z pieczonych bakłażanów i papryki (jej nadwyżkę kiedyś zamroziłam i teraz było jak znalazł :-). Można jednak użyć gotowej pasty Ajvar."
Składniki (z podanej ilości wychodzi dużo pasty , można więc śmiało zmniejszyć proporcje):
- 270 g sera feta
- 500g pasty śródziemnomorskiej
- 150g serka kremowego typu Philadelphia
- 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub bazylii)
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie 1/2 czerwonej cebuli do posypania kanapek (niekoniecznie, zwłaszcza jeśli ma to być jedzone na śniadanie :-)
Ja po prostu wrzucam wszystko, z wyjątkiem natki, do malaksera i ucieram przez chwilę. Na końcu dosypuję zieleninkę i gotowe!
Wyglada pysznie!!!
OdpowiedzUsuń