"Uwielbiam barszcz ukraiński. Szkoda, że tej miłości nie podziela moja córcia. Do zrobienia tej wersji zainspirowała mnie Małgosia z Pobitychgarów. Barszcz z dodatkiem jabłek jest pyszny!"
Składniki (proporcji nie podaję, bo zawsze robię "na oko"):
- rosół lub wywar mięano-warzywny
- ugotowane, starte buraczki
- marchewka i pietruszka - utarte
- jabłko (kwaskowe) - utarte
- biała fasola gotowana (ja używam często fasoli w puszce - to duże ułatwienie)
- ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- kawałek białej kapusty pokrojonej w kostkę
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kwaśna śmietana do zabielenia
- sól, pieprz, ew. odrobina cukru
- masło do smażenia
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki i kapustę włożyć do rosołu (wywaru) i gotować około 15 minut. W tym czasie przesmażyć krótko marchewkę i pietruszkę na maśle, z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Oddzielnie przesmażyć na masełku buraczki i jabłko. Dodać to wszystko do rosołu, gdy ziemniaki są już miękkie. Dołożyć fasolę i gotować kilka minut. Doprawić do smaku, zabielić śmietaną (rozprowadzając ją najpierw w miseczce z niewielka ilością zupy i dopiero wlewając do reszty) i posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz