Szukaj na tym blogu

niedziela, 6 maja 2012

Barszcz ukraiński z jabłkami

"Uwielbiam barszcz ukraiński. Szkoda, że tej miłości nie podziela moja córcia. Do zrobienia tej wersji zainspirowała mnie Małgosia z Pobitychgarów. Barszcz z dodatkiem jabłek jest pyszny!"

Składniki (proporcji nie podaję, bo zawsze robię "na oko"):
  • rosół lub wywar mięano-warzywny
  • ugotowane, starte buraczki
  • marchewka i pietruszka - utarte
  • jabłko (kwaskowe) - utarte
  • biała fasola gotowana (ja używam często fasoli w puszce - to duże ułatwienie)
  • ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 
  • kawałek białej kapusty pokrojonej w kostkę
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kwaśna śmietana do zabielenia
  • sól, pieprz, ew. odrobina cukru
  • masło do smażenia
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki i kapustę włożyć do rosołu (wywaru) i gotować około 15 minut. W tym czasie przesmażyć krótko marchewkę i pietruszkę na maśle, z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Oddzielnie przesmażyć na masełku buraczki i jabłko. Dodać to wszystko do rosołu, gdy ziemniaki są już miękkie. Dołożyć fasolę i gotować kilka minut. Doprawić do smaku, zabielić śmietaną (rozprowadzając ją najpierw w miseczce z niewielka ilością zupy i dopiero wlewając do reszty) i posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Przepis dodaję do akcji:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz