"Uwielbiam suszone pomidory! A to bardzo proste danie, zrobiłam kiedyś z tego, co miałam w lodówce. Wyszło baaaaardzo smacznie! Teraz robię je często. Najlepiej smakuje z kieliszkiem schłodzonego wina."
Składniki:
- paczka pełnoziarnistego, grubego makaronu (fusilli, penne, farfalle)
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- ok. 15 cm pora (zielone części)
- 1 cebula
- garstka kukurydzy w puszce
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zielony sos tabasco
- opcjonalnie natka pietruszki
Przygotowanie:
W czasie, gdy gotuje się makaron, pokroić cebulę i pora w półplasterki, a czosnek drobno posiekać. Wrzucić je na patelnię z olejem i poddusić - do miękkości cebuli. Suszone pomidory, lekko osączone z zalewy pokroić w paseczki i dodać na patelnię. Dorzucić też kukurydzę. Smażyć kilka minut. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić ostrożnie zielonym sosem tobasco. Na końcu całość można jeszcze posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
zdecydowanie moje smaki :) też przepadam za suszonymi pomidorami, a z makaronem to już w ogóle bajka
OdpowiedzUsuńTakie makarony to ja uwielbiam, pysznie:-)
OdpowiedzUsuń