Szukaj na tym blogu

środa, 9 maja 2012

Ryba w brzoskwiniach




"To ulubiona ryba moich domowników. Od wielu lat gości na moim stole. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Przepis dostałam od koleżanki - Dzięki, Marzenko!"

Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj, morszczuk lub inne ryby morskie) - jeżeli kupimy mocno lodowane, należy uwzględnić to, że ryby będzie tam niewiele, więc ilość trzeba nawet podwoić
  • 1 mały słoiczek keczupu włocławek (koniecznie ten - ma odpowiednią kwasowość), ew. nieco więcej
  • 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
  • 1-2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 jajko
  • mąka do panierowania
  • sól
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę (odmrożoną) posolić, panierować w jajku i w mące i usmażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Odłożyć a tłuszczu nie wylewać!. Na tłuszczu, pozostałym ze smażenia ryby, usmażyć cebulę (uważając, aby jej nie zbrązowić). Gdy cebulka jest już miękka wlać syrop z puszki, chwilę pogotować. Dodać keczup, dobrze wymieszać i dołożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po dodaniu brzoskwiń już nie gotować, tylko starannie wymieszać.
W salaterce układać kolejno warstwy, poczynając od usmażonej ryby (ja rozrywam ją na średniej wielkości kawałki), którą zalewać warstwami sosu keczupowo - brzoskwiniowego. Ostatnią warstwę ma stanowić sos.

Przepis dodaję do akcji:
 

5 komentarzy:

  1. Moja mama robi bardzo podobną, ale z ananasem, pyszna jest!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy taka rybka najlepsza jest tuż po zrobieniu czy lepiej zrobić ją np. ze 2 dni wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wszystko ostygnie można już konsumować, ale lepiej żeby kilka godzin postało w lodówce dla "przegryzienia się" smaków :-)

      Usuń
  3. Witam, a mam pytanko :) Posiadam spora ilość słodkowodnych płotek. Mogę ich użyć zamiast filetów? Czy ryba słodkowodna i brzoskwinie to niezbyt dobre połączenie, jak Pani myśli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, raczej nie:( Zostałabym przy rybie morskiej.

      Usuń