Składniki:
- 2 niewielkiej wielkości bakłażany
- 2 duże czerwone papryki
- 1 cebula czerwona i 1 biała
- 4-5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz (koniecznie świeżo mielony)
- 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Bakłażany, papryki i cebulę pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Czosnek obrać i zostawić w całości.
Na dużej blasze z piekarnika (wykładam ją papierem do pieczenia) wymieszać warzywa z solą, pieprzem i oliwą.
Na dużej blasze z piekarnika (wykładam ją papierem do pieczenia) wymieszać warzywa z solą, pieprzem i oliwą.
Piec 35-40 minut mieszając 2 razy w trakcie. Warzywa powinny być dość mocno przypieczone.
Oooo tak, taka pasta z makaronem to wyśmienity pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńZrobiłam - pychotka!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! Ja jutro zrobię trzecie podejście do tej pasty, bo mnie córka o nią zamęcza!
OdpowiedzUsuńEwo zrobiłam z sosem balsamicznym, bez koncentratu i... jestem zachwycona smakiem tym ;)
OdpowiedzUsuń