Szukaj na tym blogu

czwartek, 15 marca 2012

Owsiane błyskawiczne bułeczki Nigelli

"Bułeczki rzeczywiście błyskawiczne. Wystarczy odmierzyć składniki, zamieszać łyżką, wyłożyć na blachę i upiec. Świetnie smakują z pastami, wędliną, serem, twarogiem oraz ze słodkimi dodatkami - dżemem, miodem. Przepis wypatrzyłam TUTAJ."

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków  owsianych (ja użyłam górskich)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 300 ml ciemnego piwa (zwietrzałego)
  • 150 ml maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki płynnego miodu
Dodatkowo: płatki owsiane do posypania.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, płatki, sól i sodę.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: piwo, maślankę, olej i miód.
Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. W miarę mieszania, początkowo rzadkie ciasto, robi się coraz bardziej gęste.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nią, najlepiej za pomocą łyżki do lodów, 12 "kupek" ciasta jednakowej wielkości. Posypać płatkami owsianymi i piec, we wcześniej nagrzanym piekarniku, przez 15 minut.
Świetne z dżemem (z czarnej porzeczki i ananasowym) i własnej roboty paprykarzem szczecińskim.


11 komentarzy:

  1. jakie świetne te bułeczki! akurat mam wszystkie składniki, można czymś zastąpić piwo ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojęcia nie mam - piekłam takie bułki po raz pierwszy.

      Usuń
  2. Ja w przepisach Nigelli automatycznie zmniejszam ilość sody i cukru. Nie wiem, czy w Polsce są inaczej produkowane sody...
    Te bułki piekłam rok temu. Z taką ilością sody wyszły ohydne. Może mam za duże łyżeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedzone "na sucho" może rzeczywiście mogą mieć dziwny posmak, jednak z dodatkami są bardzo fajne. Mi szczególnie smakują z paprykarzem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, rzeczywiście super szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bosko, chciałabym jutro takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne bułeczki wyrosły z tych "kupek" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są mięciutkie i podobno jutro też takie pozostaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis genialny, robię je często (czytaj codziennie), piwo zastąpiłam wodą mineralną lekko gazowaną, też wyszły smaczne. Najważniejsze że super szybkie w przygotowaniu i jakie dobre, hmmm... ;-)

    OdpowiedzUsuń