"Ciasto bardzo łatwe do zrobienia. Puszyste i długo zachowujące wilgotność. Śliwki można zastąpić oczywiście innymi owocami, np.: morelami, jabłkami, brzoskwiniami, wiśniami. Źródło: TU.
Składniki:
- 360 g mąki
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 7-10 śliwek
- odrobina cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Śliwki umyć i przekroić na pół. Wyciągnąć pestki.
Dalej postępować podobnie, jak przy przygotowywaniu muffunek, czyli w jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a w drugiej wymieszać olej z jajkami a po chwili
dodać jogurt naturalny i raz jeszcze, tym razem delikatnie, wymieszać.
Następnie do mokrych składników wsypać suche i mieszać aż
składniki się połączą. Ciasto wlać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć śliwki (przecięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto) i piec około 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
ojej ależ pyszności
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pięknie Ci wyrosło! :) Przesyłam pozdrowienia dla Ciebie i męża ;))
OdpowiedzUsuńZachęcona do zbliżenia sie do piekarnika pakuję manele i wracam w jego pobliże (koniec wakacji :(( )
OdpowiedzUsuńCiasta jogurtowe - moja milosc!
OdpowiedzUsuńPrawdziwie letnie ciasto...
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Jak dawno nie robiłam już ciasta na jogurcie... Muszę sobie przypomnieć ten smak :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, wyszło pięknie ;-)
OdpowiedzUsuń