"Chrupiący spód z dodatkiem wiórków kokosowych i przepyszny krem cytrynowy. No i te owoce na wierzchu...:) Pyszności! Przepis wypatrzyłam przeglądając archiwalne numery gazety "Pieprz i Sól" (nr 8/2008). Żałuję tylko, że zmuszona byłam zrobić krem z połowy składników (dysponowałam tylko jedną cytryną) - a jest naprawdę pyszny. Przepis podam więc wg oryginału, na całą porcję."
Składniki na spód (na blaszkę o wymiarach 30x20 cm):
- 130 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- starta skórka z cytryny
- 2 żółtka
- 150 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie spodu:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (z termoobiegiem do 150).
Masło utrzeć z cukrem pudrem, solą i skórką cytrynową na kremową masę. Dodawać po 1 żółtku, dokładnie mieszając. Stopniowo dodawać mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i mleko. Całość dobrze wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę (ponieważ ciasto jest dość elastyczne, najlepiej rozprowadzać je na blasze za pomocą łyżki/łopatki, zanurzając ją co jakiś czas w gorącej wodzie). Piec ok. 20 minut.. Wyjąć i ostudzić na kratce kuchennej.
Składniki kremu cytrynowego:
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 150 ml śmietany
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 150 ml soku z cytryny
- skórka starta z cytryny
- 20 g masła
- 250 ml wody
- owoce: jeżyny, maliny
Przygotowanie kremu:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami i 250 ml wody na gładka masę. Śmietanę z cukrem i solą doprowadzić do wrzenia. Masę z żółtek wymieszać z gorącą (nie wrzącą!) śmietaną, po czym wlać do garnka i nieustannie mieszając, gotować ok. 1 minuty na małym ogniu - do zgęstnienia. Dodać sok cytrynowy i skórkę oraz masło i wymieszać.
Mmm, cudownie cytrynowy, orzeźwiający. Na lato idealny!
OdpowiedzUsuńO raju czemuż Ty jesteś tak daleko. :)
OdpowiedzUsuń