"Zamieszczałam już przepis na jaja ryż, ale dzisiejszy przepis jest inny. Dzisiejsza wersja jaja ryżu jest z fasolką szparagową, której w tym roku mam aż w nadmiarze. Można do jego wykonania użyć nadwyżki ryżu ugotowanego do innej potrawy. Jeżeli decydujemy się na ugotowanie ryżu specjalnie do tej potrawy, to lepiej jest zrobić kilka godzin wcześniej. Danie jest szybkie w wykonaniu, lekkie, tanie i przede wszystkim pyszne."
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 1/3 łyżeczki curry w proszku
- 2 jajka
- 1 cebula
- duża garść zielonej fasolki szparagowej
- 1/3 strączka chilli
- sól lub sos sojowy, pieprz
- 3 łyżki oleju ryżowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem curry, pamiętając, aby przed gotowaniem opłukać go w
zimnej wodzie (no, chyba, że gotujemy ryż w torebce).
Po ugotowaniu ryż
rozłożyć na tacy i pozostawić na kilka godzin do lekkiego obsuszenia, rozdzielając ziarna.
Fasolkę, pociętą na 2-3 cm kawałki, ugotować w lekko osolonym wrzątku, uważając aby jej nie rozgotować.
Fasolkę, pociętą na 2-3 cm kawałki, ugotować w lekko osolonym wrzątku, uważając aby jej nie rozgotować.
Cebulę pokroić w piórka. Jajka roztrzepać w miseczce widelcem.
Rozgrzać olej, włożyć cebulę i przesmażyć 2-3 minuty mieszając.
Wlać roztrzepane jajka i mieszając, najlepiej drewnianą łopatką (lub pałeczkami),
rozdzielać tę "jajecznicę" na drobne cząstki. Smażyć około 2 min.
Tak się zbieram za taki smażony ryż i coś się zebrać nie mogę. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Jest pyszny! Robi się go szybko, o ile oczywiście mamy już ugotowany ryż:) I z dodatkami też można poeksperymentować. Fajny jest dodatek startej drobniusieńko, uduszonej/przesmażonej marchewki. Jeśli ktoś nie lub, to można zrezygnować z curry lub zamienić na szczyptę kurkumy dla ładnego koloru. Możliwości jest wiele. Zachęcam do zrobienia!
UsuńLubimy, lubimy!
OdpowiedzUsuńIdealne danie na szybko, i przy okazji mozna posprzatac losowke
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuń