Szukaj na tym blogu

sobota, 9 sierpnia 2014

Jaja ryż, czyli ryż smażony z jajkiem II

"Zamieszczałam już przepis na jaja ryż, ale dzisiejszy przepis jest inny. Dzisiejsza wersja jaja ryżu jest z fasolką szparagową, której w tym roku mam aż w nadmiarze. Można do jego wykonania użyć nadwyżki ryżu ugotowanego do innej potrawy. Jeżeli decydujemy się na ugotowanie ryżu specjalnie do tej potrawy, to lepiej jest zrobić kilka godzin wcześniej. Danie jest szybkie w wykonaniu, lekkie, tanie i przede wszystkim pyszne."

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 1/3 łyżeczki curry w proszku
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • duża garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1/3 strączka chilli
  • sól lub sos sojowy, pieprz
  • 3 łyżki oleju ryżowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem curry,  pamiętając, aby przed gotowaniem opłukać go w zimnej wodzie (no, chyba, że gotujemy ryż w torebce). 
Po ugotowaniu ryż rozłożyć na tacy i pozostawić na kilka godzin do lekkiego obsuszenia, rozdzielając ziarna. 
Fasolkę, pociętą na 2-3 cm kawałki, ugotować w lekko osolonym wrzątku, uważając aby jej nie rozgotować.
Cebulę pokroić w piórka. Jajka roztrzepać w miseczce widelcem.
Rozgrzać olej, włożyć cebulę i przesmażyć 2-3 minuty mieszając.
Wlać roztrzepane jajka i mieszając, najlepiej drewnianą łopatką (lub pałeczkami), rozdzielać tę "jajecznicę" na drobne cząstki. Smażyć około 2 min. 
Dodać wcześniej ugotowany ryż i smażyć mieszając. Po chwili dorzucić ugotowana fasolkę.  Doprawić solą lub sosem sojowym, pieprzem i drobno posiekaną papryczką chilli. Smażyć jeszcze minutę i gotowe.

Przepis dodaję do akcji:
Z dziećmi i dla dzieci 2014
 

4 komentarze:

  1. Tak się zbieram za taki smażony ryż i coś się zebrać nie mogę. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Jest pyszny! Robi się go szybko, o ile oczywiście mamy już ugotowany ryż:) I z dodatkami też można poeksperymentować. Fajny jest dodatek startej drobniusieńko, uduszonej/przesmażonej marchewki. Jeśli ktoś nie lub, to można zrezygnować z curry lub zamienić na szczyptę kurkumy dla ładnego koloru. Możliwości jest wiele. Zachęcam do zrobienia!

      Usuń
  2. Lubimy, lubimy!
    Idealne danie na szybko, i przy okazji mozna posprzatac losowke
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń