"Bardzo smaczne sałatki, które zrobiłam jako wariacje zeszłorocznej ostrej sałatki. Ostro - słodkie, bardzo chrupiące. Mąż nie może się ich nachwalić:) Zrobiłam dwie wersje: jedna z dodatkiem kapusty, druga bez. Obie pyszne. Polecam!"
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 5 sztuk cebul
- 0,5 kg białej kapusty
- 0,5 kg czerwonej słodkiej papryki (2 duże sztuki)
- 3 łyżki soli
- 1/2 łyżki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżki papryki ostrej
- 1 garść posiekanego koperku
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Składniki zalewy:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Ogórki dobrze umyć (ja nie obieram, ale jeżeli ktoś woli obrane, to nie
ma przeszkód) i poszatkować na plasterki - doskonale sprawdza się
szatkownica mandolina. Cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować a paprykę pokroić w paski. Wszystko posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1/2
godziny.
Po tym czasie mieszankę warzywną lekko odcisnąć, dodać pieprz, ostrą paprykę, natkę i koper. Wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować, lekko ostudzić i zalać ogórki.
Wkładać do słoików i pasteryzować 5-10 minut.
Przepis dodaję do akcji:
No to wiem już jak załaduję ogóra do słoika. My w ferworze grillowania to taka sałatka doskonale się dopasuje. :)
OdpowiedzUsuńHmmm, zastanawia mnie fakt użycia samego octu jako zalewy bez dodatku wody? Czy to nie będzie aż nazbyt kwaśne (octowe)? Pozdrawiam. Krystyna.
OdpowiedzUsuńZbyt octowe nie jest, o ile oczywiście użyje się tej zalewy proporcjonalnie do tej ilości warzyw:) Mój mąż nie lubi bardzo kwaśnych marynat, a tą sałatkę uwielbia:)
Usuń