"Rano opublikowałam przepis na kruche rogaliki z ciasta z serkiem homogenizowanym. Pisałam tam, że można na bazie takiego samego ciasta zrobić wypieki wytrawne. Pisząc posta tak się rozochociłam, że czym prędzej zabrałam się za pierożki z farszem warzywnym. W tym wypadku słowo "pierożki" nie jest właściwe, bo spiesząc się, zrobiłam je w wersji XXL. Wyszły równie smaczne, jak wtedy, gdy robię je w wersji mini. Gorąco polecam!"
Składniki na ciasto (na 13 sztuk w rozmiarze XXL):
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 1 serek homogenizowany (kiedyś z braku naturalnego dałam waniliowy i też było super)
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
- mieszanka ulubionych mrożonych warzyw (najbardziej lubię mieszankę meksykańską z Lidla)
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy (ja doprawiam dość mocno, żeby farsz na pierożki miały zdecydowany smak)
Dodatkowo:
Przygotowanie farszu:
Mieszankę warzywną usmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawiając wg smaku (zdecydowanie). Ostudzić. Lekko rozdrobnić, siekając nożem.
Sposób wykonania pierożków:
* Smakują fantastycznie z sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie TU .
** Robiłam też takie pierożki z kapustą i grzybami oraz z pieczarkami. W każdej wersji smakują świetnie!
Przepis dodaję do akcji:
Ależ te pierożki zachwycają kolorowym nadzieniem. Pysznie!
OdpowiedzUsuńZagościły dzisiaj na moim stole. Rodzince bardzo smakowały.Polecam!!!!!!
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę!
UsuńJak duży ma być serek? Czy to bez znaczenia?
OdpowiedzUsuńOkoło 150 g. pzdr
UsuńRobiłam a w kuchni najlepsza nie jestem. Wszystkim smakowało i dziwili się, że jest coś takiego :) Ja osobiście dodałam do mieszanki kawałeczki z piersi kurczaka usmażone w przyprawie curry. Polecam ten przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę😄
Usuń