Szukaj na tym blogu

środa, 8 lutego 2012

Pierożki wypchane warzywami

 "Rano opublikowałam przepis na kruche rogaliki z ciasta z serkiem homogenizowanym. Pisałam tam, że można na bazie takiego samego ciasta zrobić wypieki wytrawne. Pisząc posta tak się rozochociłam, że czym prędzej zabrałam się za pierożki z farszem warzywnym. W tym wypadku słowo "pierożki" nie jest właściwe, bo spiesząc się, zrobiłam je w wersji XXL. Wyszły równie smaczne, jak wtedy, gdy robię je w wersji mini. Gorąco polecam!"

 Składniki na ciasto (na 13 sztuk w rozmiarze XXL):
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 serek homogenizowany   (kiedyś z braku naturalnego dałam waniliowy i też było super)
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
  • mieszanka ulubionych mrożonych warzyw (najbardziej lubię mieszankę meksykańską z Lidla)
  • olej do smażenia
  • ulubione przyprawy (ja doprawiam dość mocno, żeby farsz na pierożki miały zdecydowany smak) 
Dodatkowo:
Roztrzepane jajko do sklejania i smarowania pierożków.

Przygotowanie farszu:
Mieszankę warzywną usmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawiając wg smaku (zdecydowanie). Ostudzić. Lekko rozdrobnić, siekając nożem.

Sposób wykonania pierożków:
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować. Otrzymane ciasto od razu nadaje się do rozwałkowania.Rozwałkować porcje ciasta na grubość ok 3-4 mm, nadając im kształt kwadratu. Radełkiem (nożem) wykrawać kwadraty (w moich "gigantach" miały rozmiar 10x10 cm), ich brzegi smarować jajkiem, na środku układać farsz i zlepiać trójkąciki, których brzegi dociskać ząbkami widelca.
Układać na blasze, smarować na wierzchu jajkiem i piec ok. 15-17 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

* Smakują fantastycznie z sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie TU .

** Robiłam też takie pierożki z kapustą i grzybami oraz z pieczarkami. W każdej wersji smakują świetnie!

Przepis dodaję do akcji:

7 komentarzy:

  1. Ależ te pierożki zachwycają kolorowym nadzieniem. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zagościły dzisiaj na moim stole. Rodzince bardzo smakowały.Polecam!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak duży ma być serek? Czy to bez znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam a w kuchni najlepsza nie jestem. Wszystkim smakowało i dziwili się, że jest coś takiego :) Ja osobiście dodałam do mieszanki kawałeczki z piersi kurczaka usmażone w przyprawie curry. Polecam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń