"Szarlotka to najukochańsze ciasto mojego męża. Ale nie ma on na imię Janek. Janek to kuzyn, który dawno już nas nie odwiedzał, ale mam nadzieję, że śledzi mojego bloga i skusi się na tę pyszną, kruchutką szarlotkę z karmelizowanymi jabłkami. Przepis na nią znalazłam TU. "
Składniki na ciasto:
- 180g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 40g cukru pudru
- 120g bardzo zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
- 4-6 łyżek lodowatej wody
Masło, mąkę z solą i cukrem pudrem włożyć do malaksera i krótko zmiksować.
Do sypkiego ciasta dodawaj stopniowo lodowatą wodę. Ciasto powinno być zwarte. Nie można go długo miksować (czy też wyrabiać ręcznie), żeby nie stało się klejące. Ma być gładkie
i plastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na minimum 2
godziny.
Nadzienie:
- 1 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 65g masła
- 75g cukru trzcinowego demerara
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozpuścić masło (uważając żeby nie przypaliło się), dodać cukier demerara i podgrzewać
na niewielkim ogniu. Powstanie karmel, do którego dodać jabłka. Zimne jabłka zetną karmel, ale nie należy się tym przejmować -
karmel się rozpuści. Całości nie należy mieszać łyżką czy łopatką, lecz mieszać ruchem posuwisto - podrzucający (ten ruch mam już dość dobrze opanowany :-). Całość podgrzewać ok. 2-3 minut, aż karmel się zupełnie rozpuści, a
wszystkie jabłka będą nim oblepione.
Przygotowanie:
Rozwałkować schłodzone wcześniej ciasto na placek o średnicy ok. 30cm (podsypując mąką). Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można to zrobić za pomocą wałka). Na środku placka ułożyć wszystkie jabłka, zostawiając wolny brzeg o szerokości 5cm. Zagiąć krawędzie ciasta wokół jabłek do wewnątrz, lekko dociskając w miejscu załamań. Posmarować brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem. Piec ok 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C.
Rozwałkować schłodzone wcześniej ciasto na placek o średnicy ok. 30cm (podsypując mąką). Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można to zrobić za pomocą wałka). Na środku placka ułożyć wszystkie jabłka, zostawiając wolny brzeg o szerokości 5cm. Zagiąć krawędzie ciasta wokół jabłek do wewnątrz, lekko dociskając w miejscu załamań. Posmarować brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem. Piec ok 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C.
Gdy nieco przestygnie, przełożyć na
paterę, posypać cukrem pudrem i podawać. Najlepiej na ciepło, z lodami.
* Janek, lody się topią :-)
Wow! Takiej szarlotki jeszcze nie robiłam. Postaram się w najbliższym czasie ją upiec.
OdpowiedzUsuń