Szukaj na tym blogu

sobota, 25 lutego 2012

Ciasto marchewkowe z migdałami

"Rozpisywać się długo nie będę - to  jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam!"

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki brązowego lub białego cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka startej marchewki
  • pół szklanki soku ananasowego
  • trzy krążki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 5 dkg migdałów pociętych w słupki
  • 2/3 szklanki oleju
Składniki na polewę: 
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 12 dkg serka "Philadelphia"(ew. lub innego kremowego)
  • pół szklanki cukru pudru - bez grudek
  • 3 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki na polewę składniki zmiksować.

Posypka:
  • 10 dkg płatków migdalowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni (na złoto). Dodać  brązowy cukier i zamieszać. Dodać masło, chwilę smażyć. Odłożyć do wystudzenia.
Sposób wykonania:
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą cynamonem i solą. Wlać sok ananasowy i olej - zmiksować. Na końcu dodać tartą marchewkę i migdały. Wylać do formy * wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut (ja pod koniec pieczenia nakryłam folią aluminiową). Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu rozsmarować polewę, a na wierzchu posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
DELICJE!!!

* Użyłam formę o średnicy 25 cm, ale można o mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe. 

4 komentarze:

  1. jeszcze nie dawno o warzywnym cieście nawet nie myślałam, ale muszę koniecznie wypróbować! przepysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda baaaardzo apetycznie! też jestem amatorką wypieków z warzywną wkładką :)

    OdpowiedzUsuń