"Rozpisywać się długo nie będę - to jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam!"
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki brązowego lub białego cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka startej marchewki
- pół szklanki soku ananasowego
- trzy krążki ananasa pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 5 dkg migdałów pociętych w słupki
- 2/3 szklanki oleju
Składniki na polewę:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 12 dkg serka "Philadelphia"(ew. lub innego kremowego)
- pół szklanki cukru pudru - bez grudek
- 3 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki na polewę składniki zmiksować.
Posypka:
Posypka:
- 10 dkg płatków migdalowych
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 płaskie łyżki cukru
Sposób wykonania:
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą cynamonem i solą. Wlać sok ananasowy i olej - zmiksować. Na końcu dodać tartą marchewkę i migdały. Wylać do formy * wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut (ja pod koniec pieczenia nakryłam folią aluminiową). Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu rozsmarować polewę, a na wierzchu posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
DELICJE!!!
* Użyłam formę o średnicy 25 cm, ale można o mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe.
* Użyłam formę o średnicy 25 cm, ale można o mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe.
marchewkowe naj:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie dawno o warzywnym cieście nawet nie myślałam, ale muszę koniecznie wypróbować! przepysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńwygląda baaaardzo apetycznie! też jestem amatorką wypieków z warzywną wkładką :)
OdpowiedzUsuńwygląda przesmacznie
OdpowiedzUsuń