Szukaj na tym blogu

piątek, 10 lutego 2012

Pory z groszkiem

"Bardzo proste, a jakie pyszne! A przy tym, jakże optymistycznie zielone! Zastosowań wiele, na przykład: genialny dodatek do obiadu (zarówno na ciepło, jak i na zimno), do dań z makaronem lub ryżem, czy wreszcie mój faworyt: składnik pysznej przystawki, na którą przepis zamieściłam TU. No, i ma jeszcze jeden niezaprzeczalny atut: robi się bardzo szybko."

Składniki:
  • 2 duże pory 
  • pół paczki mrożonego groszku (nie używać groszku konserwowanego!)
  • śmietanka 18% lub 30% (ilość wg uznania)
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Pory przekroić wzdłuż i wypłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na półplasterki (zarówno białe, jak i zielone części). Olej rozgrzać, dodać pory i dusić pod przykryciem, uważając aby pory się nie przyrumieniły. Gdy są już prawie miękkie, dołożyć mrożony groszek, sól i pieprz i podlać śmietanką. Chwilę dusić. Gdy śmietanka zgęstnieje - gotowe. SMACZNEGO!

P.S. Świetnie sprawdziły się w zapiekance fish pie! Polecam!

Przepis dodaję do akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz