Szukaj na tym blogu

środa, 15 lutego 2012

Smażony camembert w zacnym towarzystwie

"Smażony camembert to wspaniała alternatywa dla schabowego. Doskonały jako danie kolacyjne (oczywiście nie jedzone zbyt późno :-), jak i ciepła przystawka. A podany w towarzystwie sałatki, na którą przepis zamieściłam TU, i borówek lub żurawin to prawdziwa satysfakcja dla podniebienia. Całość idealnie dopełni kieliszek wytrawnego, koniecznie czerwonego, wina."

Składniki:
  • ser pleśniowy camembert (1 na osobę)
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Ser, świeżo wyjęty  z lodówki, przekroić na dwa krążki. Jajko posolić i  rozbić widelcem. Camembert panierować w jajku, bułce, znowu w jajku i ponownie w bułce i smażyć z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia. Podawać z borówkowym  lub żurawinowym kleksem. Smacznego!

1 komentarz: