"Wspaniałe pralinki, z dobrze wyczuwalną nutką alkoholu. Przepis na nie znalazłam na stronie Moje wypieki - autorstwa dorotus76 - mojego kulinarnego guru :-). Moim zdecydowanym faworytem są te, otoczone chrupiącą, kolorową posypką."
Składniki na około 20 - 25 pralinek:
- 8 dag biszkoptu (ja użyłam gotowych, podłużnych biszkoptów)
- 8 dag miękkiego masła
- 10 dag gorzkiej czekolady, startej na wiórki (na najmniejszych oczkach)
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 3 - 4 łyżki likieru Bailey's (ja dałam chyba z 6 łyżek :-)
- 2 dag zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów
- 1 łyżka cukru pudru
Do obtoczenia:
- kolorowa posypka do ciast, posiekane orzeszki pistacjowe, posiekane migdały, cukier puder ...
Biszkopt
pokruszyć na proszek np. w malakserze, dodać startą czekoladę, kakao, masło, likier i
migdały, cukier puder. Zmiksować. Włożyć na 1 godzinę do
lodówki. Po tym czasie wyjąć, uformować kulki wielkości orzecha
włoskiego, obtoczyć. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz