"Szukając inspiracji do dzisiejszego obiadu, trafiłam na stronę Alby i znalazłam przepis na zupę meksykańską. Zmodyfikowałam ją i otrzymałam wielce satysfakcjonujący efekt. Godne polecenia!
Składniki:
- 1,5 - 2 litry rosołu drobiowego
- pomidory w puszce
- 1 czerwona papryka
- 1/4 puszki kukurydzy *
- 1/2 puszki czerwonej fasoli *
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 sporej wielkości cebula czerwona
- 3-4 ząbki czosnku
- garstka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
- mięso mielone (użyłam wieprzowego)
- 1 jajko
- 1 kromka czerstwego chleba
- 1 cebula biała
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, kilka kropli sosu tabasco , 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, odrobina chili
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Paprykę, pokrojoną w plastry, obsmażam na patelni grillowej, a potem kroję w kostkę.
Mięso mielę (zawsze robię to sama, nigdy nie kupuję gotowego), na koniec przez maszynkę przepuszczam cebulę (białą) i namoczoną w wodzie, odciśniętą kromkę chleba. Masę mieszam z jajkiem, solą, pieprzem oraz papryką słodką w proszku i odrobiną chili. Formuję malutkie kuleczki, które obsmażam na oleju i odkładam.
Cebulę i czosnek, pokrojone w drobną kostkę, podsmażam na oleju i dodaję do rosołu. Marchew i seler, po obraniu pokroić w kostkę i wraz z zieloną fasolką siup do garnka. Teraz kolej na dołożenie pomidorów z puszki (rozdrabniam je) i dosypanie cukru . Gdy warzywa zmiękną, włożyć kuleczki mięsne oraz kukurydzę i gotować jeszcze 10 minut. Dodać przyprawy. Zagęścić łyżką mąki (rozprowadzoną odrobiną wody i wlaną do mieszanej zupy). Na koniec dodać zgrillowaną paprykę oraz czerwoną fasolę i zestawić z ognia.
Smacznego!
pyszna, sycąca zupka! uwielbiam jak jest dużo dodatków ;)
OdpowiedzUsuń