"Nie wiem co napisać, żeby oddać w pełni mój zachwyt dla tej potrawy? Może tylko mmm ... :-). Doskonałe danie kolacyjne, ale też oryginalna przystawka, zwłaszcza zaserwowana z kieliszkiem chardonnay. Świetne nawet wtedy, gdy się nie ma łososia."
Składniki:
- placki ziemniaczane (ja ścieram ziemniaki na tarce jarzynówce, bo lubię chrupiące brzegi)
- plastry łososia wędzonego na zimno
- pory - części białe i zielone (ilość zależy od naszego apetytu)
- groszek mrożony
- śmietana 30%
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować pory z groszkiem (bardzo dobra jest też wersja z samymi porami) wg przepisu, który zamieściłam TU.
- Usmażyć placki ziemniaczane, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Na gorących plackach układać farsz porowy (ja kładę dla kontrastu ostudzony, ale można ciepły).
- Na górze ułożyć plastry łososia.
- Jeść powoli, delektować się i popijać białe wino (to ostatnie nie dotyczy oczywiście dzieci :-).
po lewej - pory z groszkiem, po prawej same pory |
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz