Szukaj na tym blogu

piątek, 10 lutego 2012

Placki ziemniaczane z porami i łososiem

 "Nie wiem co  napisać, żeby oddać w pełni mój zachwyt dla tej potrawy? Może tylko mmm ... :-). Doskonałe danie kolacyjne, ale też oryginalna przystawka, zwłaszcza zaserwowana z kieliszkiem chardonnay. Świetne nawet wtedy, gdy się nie ma łososia."

Składniki:
- placki ziemniaczane (ja ścieram ziemniaki na tarce jarzynówce, bo lubię chrupiące brzegi)
- plastry łososia wędzonego na zimno
- pory - części białe i zielone (ilość zależy od naszego apetytu)
- groszek mrożony
- śmietana 30%
- sól
- pieprz
- olej do smażenia 

Sposób przygotowania:
  1. Przygotować pory z groszkiem (bardzo dobra jest też wersja z samymi porami) wg przepisu, który zamieściłam TU.
  2. Usmażyć placki ziemniaczane, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  3. Na gorących plackach układać farsz porowy (ja kładę dla kontrastu ostudzony, ale można ciepły).
  4. Na górze ułożyć plastry łososia.
  5. Jeść powoli, delektować się i popijać białe wino (to ostatnie nie dotyczy oczywiście dzieci :-).
po lewej - pory z groszkiem, po prawej same pory




Przepis dodaję do akcji:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz