"Kiedy zobaczyłam TEN przepis, aż pociekła mi ślinka. Poczyniłam pewne zmiany, i oto delektujemy się pysznym i szybkim obiadkiem :-)"
Składniki:
- biała kiełbasa (użyłam 70 dkg parzonej)
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 10 suszonych pomidorów w oleju
- sól (niekoniecznie)
- pieprz
- 1 łyżeczka sosu chili
- chlust wina :)
- suszony tymianek
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w plasterki. Rozgrzać olej i obsmażyć na nim na złotobrązowy kolor ponacinane kiełbaski. Dołożyć cebulę, czosnek i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, aż cebula zmięknie (od czasu do czasu mieszać). Gdy cebula jest już miękka, dołożyć pokrojone w paseczki suszone pomidory i wlać wino. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać sos chili, posypać tymiankiem i chwilę jeszcze smażyć - wino odparuje, ale odda swój smak. Gotowe! I pyszne!
A oto moja propozycja podania:
Kiełbaska z suszonymi pomidorami, jarzynka z buraczków i irlandzki champ (czyli piure z dymką) |
Przepis dodaję do akcji:
pierwsze jak weszłam, to ujrzałam to apetyczne ciasto na górze, a ten obiad w poście - poezja!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
mmm wygląda smakowicie! choć nie lubię kiełbasy, zamieniłabym ją na jakieś inne mięsko :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię białą kiełbasę, takie połączenie z suszonymi pomidorkami jest dla mnie nieco egzotyczne, ale chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam! Zwłaszcza w wersji obiadowej, z ziemniaczkami i dowolną surówką lub jarzynką (dla mnie buraczki były strzałem w 10). Pozdrawiam!
UsuńZa białą kiełbasę dałabym się pociąć. :D
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam na obiad. Pyyyyyyyyyychota!!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam białą kiełbaskę a z takimi dodatkami to dopiero pycha.
OdpowiedzUsuń