Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Muffinki marchewkowe

 "Jedne z najbardziej przeze mnie ulubionych, a właściwie to mój nr 1 wśród muffinów  - muffiny marchewkowe. Cudownie miękkie i wilgotne. A na wierzchu krem twarożkowy  i chrupiące, prażone migdały."

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (w oryginale była 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kwaśne, starte jabłko
Polewa:
  • 12 dkg serka śmietankowego (np. philadelphia)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Składniki polewy zmiksować.

Posypka:
  • 70-100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka  cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła
Na suchej patelni lekko zrumienić płatki. Dodać masło, cukier, chwilę zamieszać i ostudzić.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki a następne wymieszać raz jeszcze po dodaniu startej marchewki. W drugiej misce wymieszać jaja, olej i starte jabłko. Mokrą masę dodać do  suchej mieszanki i wymieszać do momentu połączenia się składników (nie za długo).
Foremki (najlepiej silikonowe) wypełnić do 3/4 wysokości i piec ok. 15-20 minut (czyli do momentu gdy wbity patyczek będzie suchy). Wystudzić na kratce. Posmarować kremem i posypać płatkami migdałowymi.



 Festiwal Cupcakes 2012Z dziećmi i dla dzieci

15 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, mam foremki do muffin, a tylko raz je robiłam :-( muszę się wziąć do pracy, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie muffiny z serii doskonałych. A ten krem na wierzchu daje im miano doskonałej doskonałości :)
    P.S. Prześliczne zdjęcia, bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj pieklam i musze pwoiedziec, ze sa PRZEPYSZNE!!! Mieciutkie, puszyste, wilgotne, NIEBO W GEBIE :o) Dziewczyny pieczcie, nie szukajcie innych przepisow. Pozdrawiam i dziekuje za przepis, REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
  4. ile mniej więcej wychodzi tych muffinek? bo powiem szczerze wyglądają apetycznie a szykuje się spotkanie przy kawie i chce spróbować czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam już dokładnie, ale wyszło mi co najmniej 12 dużych. A zwykle, gdy zostawało mi jeszcze ciasto, a nie miałam więcej foremek, to piekłam resztę w filiżankach lub kokilkach :-)

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź :) we wtorek spróbuje wiec proszę trzymać kciuki ;)

      Usuń
    3. Będę trzymać! Daj znać jak wyszły!

      Usuń
  5. a ja mam też pytanie- na jakiej wielkości oczkach na tarce zetrzeć marchewkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ścieram na "jarzynówce", tak, jak na surówkę.

      Usuń
  6. Bardzo dobre muffinki, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomóżcie. Zrobiłam zgodnie z przepisem i niestety muffiny strasznie czuć olejem - chociaż dałam tylko pół szklanki i to takiego z pestek winogron (wcześniej dawałam kujawski i też było to samo :( co robię nie tak??)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, nie wiem co Ci doradzić? Ja piekę zwykle z kujawskim i nie mam tego problemu co Ty.

      Usuń
  8. Muffiny marchewkowe to my uwielbiamy! Ale nie nakładamy kremu, bo pakujemy w śniadaniówki, do szkoły i do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń