"Mam słabość do cebuli. Uwielbiam zwłaszcza smażoną. Kiedy więc znalazłam przepis na konfiturę z czerwonej cebuli wiedziałam, że z pewnością mi posmakuje. Dokonałam, jak zwykle, pewnych modyfikacji. Jest rewelacyjna! Do mięs, wędlin, serów, np. do sera pleśniowego. Idealna do przekąski ze smażonego camemberta. Cudowna do grilla. Równie smaczna z samym chlebem. Ostra i słodka zarazem. Można ją zawekować. Polecam!
Składniki:
- 0,6 kg czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- tymianek
- ew. pół kieliszka czerwonego wina
Przygotowanie:
Oooo! Świetny pomysł. Ja tez mam słabość do cebulki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę konfiturę. Nie robiłam identycznej, ale pdoobną i smak był fantastyczny.
OdpowiedzUsuńJadłam, byłam zachwycona, pora zrobić u siebie w domu :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takiej konfitury, a wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńCzy to ma wyjść bardzo słodkie? mnie takie wyszło.
OdpowiedzUsuńSłodko-kwaśne. Ale tak, dosyć słodkie. Jeśli zbyt słodkie można dodać octu balsamicznego.
Usuńdzisiaj zrobiłam konfiturkę. Bardzo dobra, myślę nawet, ze byłaby dobrym pomysłem, aby dodać ją do nadziewanego schabu. Polecam!!
OdpowiedzUsuńPrzez jaki czas można przechowywać konfiturę? Trzeba wyparzyć słoiki?
OdpowiedzUsuńU mnie znika w ciągu kilku dni, ale czytałam, że można taką konfiturkę zawekować, wtedy najlepiej słoiczki wyparzać.
UsuńFrancuzi jedza konfitury z cebuli do kaczej watroby, wraz z bagietka naprawde smakuje bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńPrzyznam się że też wyjątkowo mi taka forma cebuli odpowiada - teraz zajadam ją z pasztetem z cukinii ale właśnie widzę przyszłość z wątróbką i może z brukwią
OdpowiedzUsuń