Szukaj na tym blogu

piątek, 9 marca 2012

Jajecznica "na bogato"

"Dziś wróciłam do domu bardzo późno i o obiedzie można było tylko pomarzyć. Ale wymyśliłam spontanicznie smaczny substytut obiadu - jajecznicę o bogatym wnętrzu :-). Rodzinka była zadowolona."

Składniki (bez podawania proporcji):
  • pieczarki
  • suszone pomidory w oleju
  • kukurydza z puszki 
  • śmietanka słodka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej lub masło do smażenia 
  • niezbyt drobne kawałki wędzonej makreli
  • no, i oczywiście jajka
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Tłuszcz rozgrzać, dodać pieczarki i smażyć aż odparuje z nich woda. W tym czasie pokroić w paseczki pomidory suszone. Dodać je do przesmażonych grzybów, dołożyć kukurydzę. Po chwili wlać śmietankę i wbić jajka. Posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć, uważając aby jajka zbyt mocno się nie ścięły. Pod  koniec smażenia dodać makrelę i  posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. też dodaję suszone pomidory, to najlepszy dodatek!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio namiętnie dodaję je do różnych potraw. Są świetne!

      Usuń