Szukaj na tym blogu

środa, 30 stycznia 2013

Bakłażany smażone z boczniakami

"Ta potrawa to może nie jest szczyt elegancji na talerzu, ale zapewniam, że jest bardzo smaczna. Powstała w wyniku akcji: czyszczenie lodówki :-) Początkowo planowałam dodać jeszcze pomidory, ale później zdecydowałam, że potrawa będzie bardziej "rustykalna". Boczniak i bakłażany to bardzo zgrany duet!"

Składniki:
  • 1 tacka boczniaków (ok. 250 g)
  • 1 i 1/2 bakłażana ze skórką
  • 1/2 cukinii ze skórką
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, płatki chili
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki, cukinię i bakłażany pokroić w długie słupki a cebulę w półplasterki. Czosnek posiekać.
Na patelni  rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i boczniaka. Przesmażyć na dość dużym ogniu, po czym zmniejszyć gaz, podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem, aż boczniaki zmiękną. Teraz dodać bakłażany i cukinię. Ponownie zwiększyć gaz, podsmażyć i raz jeszcze zmniejszając gaz dusić aż wszystko będzie miękkie.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i płatkami chili.
Podawać z chlebem lub, jeszcze lepiej, z bagietką. Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:
Zimowe szaleństwa

6 komentarzy:

  1. Lubie bakłażany i lubię boczniaki. Podejrzewam, że jest bardzo smacznie, ale... przyznaję, wygląda strasznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie? Dla mnie tak nie wygląda. Z pewnością nie jest piękne, ale żeby zaraz strasznie? :)

      Usuń
  2. Wygląda dobrze! chcę to! Uwielbiam boczniaki i cukinie do tego czosnek...mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię boczniaki, ale z bakłażanem nie jadłam, ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojtamzaraz - nieelegancko ;) Najważniejsze, że jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na początku myślałam, że to danie z pieczarkami :) lubię takie dania a la poszperajmy w lodówce i wyczarujmy coś :)

    OdpowiedzUsuń