"Już kiedyś zamieszczałam te bagietki na blogu. Wtedy męczyłam się z ich uformowaniem, a i tak nieco mi się spłaszczyły. Ale dziś upiekłam je na specjalnej blaszce. Upieczenie bagietek z jej użyciem to łatwizna. A efekt? No, chyba widać: jak z piekarni :-). Przepis oczywiście z blogu "Moje Wypieki". Dziś pałaszowaliśmy bagietki z pastą jajeczną - niby banalną, ale jaką pyszną!"
BAGIETKI
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki (ewentualnie jeszcze 1/2 szklanki, gdyby okazało się to konieczne)
- dodatkowo: czysta woda w butelce ze sprayem i olej do natłuszczenia blachy (ta, którą dziś użyłam, nie wymaga natłuszczania)
Przygotowanie:
Mleko
zagotować z masłem i cukrem. Dodać wodę i lekko przestudzić.
Do misy robota, z końcówką do zagniatania drożdżowego, wsypać wszystkie suche składniki, wlać mleko z dodatkami i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie (oczywiście można wykorzystać siłę własnych rąk). Nie przejmować się tym, że ciasto wyjdzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.
Do misy robota, z końcówką do zagniatania drożdżowego, wsypać wszystkie suche składniki, wlać mleko z dodatkami i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie (oczywiście można wykorzystać siłę własnych rąk). Nie przejmować się tym, że ciasto wyjdzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.
Dużą
miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Bardzo ostrożnie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę (już nie wyrabiać), przekroić na 4 części.
Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i pozostawić na kolejne 30 minut, by podrosły.
Bardzo ostrożnie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę (już nie wyrabiać), przekroić na 4 części.
Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i pozostawić na kolejne 30 minut, by podrosły.
Piekarnik
rozgrzać do 250 stopni C.
Gdy bagietki podrosną spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć), aby para wodna mogła utworzyć piękną skórkę.
Włożyć bagietki, uprzednio je skośnie nacinając, i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane (ok. 10 minut).
Są dobrze upieczone, gdy postukane od spodu wydają "głuchy" odgłos.
Wystudzić na kratce, o ile wcześniej nie zjemy ich na ciepło :-)
Gdy bagietki podrosną spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć), aby para wodna mogła utworzyć piękną skórkę.
Włożyć bagietki, uprzednio je skośnie nacinając, i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane (ok. 10 minut).
Są dobrze upieczone, gdy postukane od spodu wydają "głuchy" odgłos.
Wystudzić na kratce, o ile wcześniej nie zjemy ich na ciepło :-)
PASTA JAJECZNA:
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka posiekać w kosteczkę (niewielką). Posiekać również szczypior. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z majonezem.
Przepis dodaję do akcji:
Śliczne bagietki!
OdpowiedzUsuńJa też używam takiej blaszki i nie mam już problemów z kształtem.
nie ma to jak własne pieczywo , takie świeże i chrupiące!
OdpowiedzUsuńale śliczne te Twoje bagietki! Pełen profesjonalizm :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Jestem z nich bardzo dumna, hi, hi... :)
UsuńPo pierwsze - uwielbiam pastę jajeczną a nie jadłam jej całe wieki. Koniecznie muszę sobie przygotować na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńO takiej bagietkowej formie marzę sobie po cichutku - może kupię w przypływie gotówki ;)
A bagietki wyszły Ci piękne - musiały chrupać pierwszorzędnie :)
Dziękuję! Forma jest świetna, ale do najtańszych nie należy, niestety. Bagietki wyszły pierwsza klasa :-)
UsuńPiękne te bagietki, jak z profesjonalnej piekarni :-)
OdpowiedzUsuń