"Przepis pod taka nazwą dostałam kilka lat temu od swojej uczennicy Izy. Szczególnie udekorowany to on może nie jest, ale z pewnością jest pyszny. Bardzo soczysty, o fajnej konsystencji. Wielokrotnie go już robiłam i mogę go polecić z czystym sumieniem."
Składniki na ciasto (ilość na dużą tortownicę):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego (zmielonego trzykrotnie) - może być z wiaderka
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 6-10 jaj (ja używam 10)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (ja oczywiście zredukowałam ilość cukru do 1 szklanki)
- 1 cukier wanilinowy
- ewentualnie: rodzynki, skórka pomarańczowa (ja tym razem pominęłam)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść (ja używam malaksera) i włożyć do zamrażarki na kilka godzin.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać stopniowo żółtka i dalej ucierając dodawać powoli zmielony ser, mąkę i budyń a po chwili pozostałe składniki.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Do formy, natłuszczonej i wysypanej bułką tarta, zetrzeć na tarce z dużymi otworami połowę schłodzonego ciasta. Wylać na to masę serową, a na nią zetrzeć drugą porcję ciasta.
Sernik piec ok. 1 godziny, w 190 stopniach (w razie konieczności przykryć folią aluminiową aby wierzch się nie przypalił).
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńI wierz mi, że naprawdę jest pyszne. Pozdrawiam!
UsuńZrobiłam dziś ten serniczek i wyszedł przepięknie, jednak dla mnie szału nie robi, na pewno nie jest to delicja, a szkoda bo jestem fanką serników czarno-białych. Isia
UsuńKwestia gustu, oczywiście. Dla mnie sernik super!
UsuńWow, 10 jajek, na bogato. :) Podobny przepis dostalam od niemieckiej kolezanki, ona jeszcze dodaje mandarynki z puszki do masy serowej, co jest bardzo dobrym pomyslem.
OdpowiedzUsuń