"Przepis na to smaczne danie wyszukałam w starym numerze miesięcznika "Moje Gotowanie" (z sierpnia 2009). Przygotowałam dorsza w małych, indywidualnych naczynkach. Do tego obowiązkowo kieliszek wina. Polecam!"
Składniki na ratatouille (proporcje dla 3 osób):
- pół cukinii
- pół sporego bakłażana
- duża cebula
- pół papryki czerwonej
- 1/2 puszki pomidorów w zalewie
- sól morska
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa do smażenia
Dodatkowo:
- filety z dorsza ze skórą (u mnie 3 niewielkie)
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Naczynka tuż przed wstawieniem do piekarnika ... |
Warzywa na ratatouille, z wyjątkiem pomidorów z puszki, pokroić w kostkę i wrzucić je na rozgrzaną oliwę. Smażyć chwilę na mocnym ogniu, po czym dodać pomidory wraz z zalewą oraz przyprawy, zmniejszyć gaz i dusić aż warzywa zmiękną.
Dorsza oczyścić, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć i pozostawić na 15 minut.
Ratatouille rozłożyć do naczynek do zapiekania, na wierzchu ułożyć dorsza (skórą do dołu).
Masło rozetrzeć z natką i bułką tartą. Otrzymana pastą obłożyć dorsza.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut.
zawsze jadam ratatuj sam w sobie, ale z dorszem czemu nie?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
Zrobiłem. Super przepis Pycha!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam Panią - Glinder