"Ta potrawa to może nie jest szczyt elegancji na talerzu, ale zapewniam, że jest bardzo smaczna. Powstała w wyniku akcji: czyszczenie lodówki :-) Początkowo planowałam dodać jeszcze pomidory, ale później zdecydowałam, że potrawa będzie bardziej "rustykalna". Boczniak i bakłażany to bardzo zgrany duet!"
Składniki:
- 1 tacka boczniaków (ok. 250 g)
- 1 i 1/2 bakłażana ze skórką
- 1/2 cukinii ze skórką
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, płatki chili
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki, cukinię i bakłażany pokroić w długie słupki a cebulę w półplasterki. Czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i boczniaka. Przesmażyć na dość dużym ogniu, po czym zmniejszyć gaz, podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem, aż boczniaki zmiękną. Teraz dodać bakłażany i cukinię. Ponownie zwiększyć gaz, podsmażyć i raz jeszcze zmniejszając gaz dusić aż wszystko będzie miękkie.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i płatkami chili.
Lubie bakłażany i lubię boczniaki. Podejrzewam, że jest bardzo smacznie, ale... przyznaję, wygląda strasznie :D
OdpowiedzUsuńStrasznie? Dla mnie tak nie wygląda. Z pewnością nie jest piękne, ale żeby zaraz strasznie? :)
UsuńWygląda dobrze! chcę to! Uwielbiam boczniaki i cukinie do tego czosnek...mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię boczniaki, ale z bakłażanem nie jadłam, ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńOjtamzaraz - nieelegancko ;) Najważniejsze, że jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńna początku myślałam, że to danie z pieczarkami :) lubię takie dania a la poszperajmy w lodówce i wyczarujmy coś :)
OdpowiedzUsuń