Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 stycznia 2013

Deser z kaszy manny


"Uwielbiamy ten deser. Zamieszczałam już ten przepis na blogu, ale poczyniłam pewną modyfikację, dzięki której jest jeszcze bardziej  delikatny, puszysty, trzęsący się jak galaretka. Bardzo prosty i pyszny."

Składniki:
  • kasza manna
  • mleko
  • cukier wanilinowy
  • śmietanka 30%
  • do sosu: maliny (świeże, a poza sezonem mrożone) + cukier puder
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Nie przerywając gotowania wsypywać  kaszę, mieszając - najlepiej rózgą. Kaszy nie sypać bardzo dużo. Mieszanina nie może być na początku wyraźnie gęsta.  Kasza w miarę stygnięcia spęcznieje i sama zgęstnieje. 
Wsypać cukier wanilinowy, jeszcze chwilę pomieszać i wyłączyć. W czasie stygnięcia od czasu do czasu mieszać.
Gdy kasza już przestygnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Przelać do wypłukanych zimną wodą salaterek lub tak, jak zrobiłam to tym razem, wlać do jednej formy (np. miski lub formy z kominkiem - moja była silikonowa). Wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach wyjąć z foremek i polać sosem malinowym (maliny zmiksowane z cukrem pudrem).

Przepis dodaję do akcji:

 

17 komentarzy:

  1. Deser w sam raz dla mnie! Bardzo ładnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda ;))) musi być pyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda! Idealny deser.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie! możesz podać gramaturę? mniej więcej ile czego zużyłaś do deseru na zdjęciu :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym będzie problem, bo robię całkowicie "na oko"

      Usuń
  5. Wygląda świetnie :) A ten sos - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy deser. polany tym krwistym sosem malinowym wygląda mega kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I ta polewa! Ślinka zaczęła mi lecieć jeszcze przed przeczytaniem składników :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie zrobić taki deser, jak tak zachwalasz :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam w poście: nie podaję proporcji, bo zawsze robię "na oko". Sypie tyle kaszy, żeby było na początku lekko rzadkie, bo kasza stygnąc pęcznieje. Następnym razem postaram się wszystko zważyć :-)

      Usuń
  10. a śmietanki ile? kartonik 250ml?

    OdpowiedzUsuń
  11. prosze podaj mniej wiecej ile kaszy np na szklanki, a ile mleka . Zrobilabym ten deser. I maliny przecierasz przez sito??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rety, nie mogę podać, bo robię zupełnie "na oko" :-( a maliny przecieram żeby pestki zbytnio nie przeszkadzały

      Usuń