"Uwielbiamy ten deser. Zamieszczałam już ten przepis na blogu, ale poczyniłam pewną modyfikację, dzięki której jest jeszcze bardziej delikatny, puszysty, trzęsący się jak galaretka. Bardzo prosty i pyszny."
Składniki:
- kasza manna
- mleko
- cukier wanilinowy
- śmietanka 30%
- do sosu: maliny (świeże, a poza sezonem mrożone) + cukier puder
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Nie przerywając gotowania wsypywać kaszę, mieszając - najlepiej rózgą. Kaszy nie sypać bardzo dużo. Mieszanina nie może być na początku wyraźnie gęsta. Kasza w miarę stygnięcia spęcznieje i sama zgęstnieje.
Wsypać cukier wanilinowy, jeszcze chwilę pomieszać i wyłączyć. W czasie stygnięcia od czasu do czasu mieszać.
Gdy kasza już przestygnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Przelać do wypłukanych zimną wodą salaterek lub tak, jak zrobiłam to tym razem, wlać do jednej formy (np. miski lub formy z kominkiem - moja była silikonowa). Wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach wyjąć z foremek i polać sosem malinowym (maliny zmiksowane z cukrem pudrem).
Przepis dodaję do akcji:
Deser w sam raz dla mnie! Bardzo ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńsuper wygląda ;))) musi być pyszny!!
OdpowiedzUsuńJest fantastyczny!
Usuńpysznie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Idealny deser.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! możesz podać gramaturę? mniej więcej ile czego zużyłaś do deseru na zdjęciu :)?
OdpowiedzUsuńZ tym będzie problem, bo robię całkowicie "na oko"
UsuńWygląda świetnie :) A ten sos - bajka :)
OdpowiedzUsuńciekawy deser. polany tym krwistym sosem malinowym wygląda mega kusząco :)
OdpowiedzUsuńI ta polewa! Ślinka zaczęła mi lecieć jeszcze przed przeczytaniem składników :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić taki deser, jak tak zachwalasz :-)
OdpowiedzUsuńA ile dać kaszy manny?
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam w poście: nie podaję proporcji, bo zawsze robię "na oko". Sypie tyle kaszy, żeby było na początku lekko rzadkie, bo kasza stygnąc pęcznieje. Następnym razem postaram się wszystko zważyć :-)
Usuńa śmietanki ile? kartonik 250ml?
OdpowiedzUsuńNa taką "babkę" ok.150 ml
Usuńprosze podaj mniej wiecej ile kaszy np na szklanki, a ile mleka . Zrobilabym ten deser. I maliny przecierasz przez sito??
OdpowiedzUsuńO rety, nie mogę podać, bo robię zupełnie "na oko" :-( a maliny przecieram żeby pestki zbytnio nie przeszkadzały
Usuń