Szukaj na tym blogu

sobota, 11 stycznia 2014

Roladki wołowe


"U nas w domu często jada się cielęcinę, jagnięcinę, natomiast wołowiny nie jadłam już bardzo... właściwie nawet nie pamiętam kiedy ją jadłam ostatnio. Z pewnością ta przerwa była zbyt długa. Dziś "popełniłam" cudowne roladki. Wyszły tak pyszne, ale żadne "achy" i "ochy" nie oddadzą w pełni ich smaku. Robiłam w moim niezastąpionym szybkowarze, więc mięso szybko było mięciutkie. Gotując "normalnie" trzeba czas znacznie wydłużyć. Gorąco polecam! Zwłaszcza podane z dodatkiem ziemniaków puree i buraczków z papryką."

Składniki:
  • 4 plastry wołowiny na roladki
  • 8 plasterków boczku (użyłam boczku pieczonego)
  • 4 łyżeczki musztardy (u mnie musztarda kremska)
  • 1 niewielka cebula
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w słupki
  • 4 niewielkie ogórki konserwowe pokrojone w słupki
  • olej do smażenia
  • około ½ litra bulionu wołowego (lub nieco więcej)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  •  sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Mięso rozbić tłuczkiem (zawsze wkładam mięso do woreczka - odpada później mycie deski i tłuczka), posolić i popieprzyć. Każdy płat mięsa posmarować musztardą i położyć po 2 plasterki boczku. Na jednym końcu ułożyć po kilka słupków papryki i ogórków oraz plasterek cebuli. Założyć boki mięsa i zwinąć. Spiąć wykałaczką.
Roladki obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. 
Podsmażone włożyć do bulionu, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Garnek przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu (w szybkowarze, licząc od momentu osiągnięcia właściwego ciśnienia, wystarczyło 20 minut).
Gdy roladki będą miękkie, wyciągnąć je z garnka. 
Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić nią sos. Doprawić solą, pieprzem do smaku.


3 komentarze:

  1. Bardzo lubię wołowinę, tylko zastanawiam się dlaczego ona taka droga.
    A roladki wyglądają przepysznie!

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, droga! Ale jaka pyszna! Od czasu do czasu można zaszaleć:)

      Usuń