"Pierogi z kaszanką - rewelacja! Pod warunkiem, że lubi się kaszankę:) i zrobi się te pierogi z kaszanką swojską! Nie podaję dokładnego przepisu (zawsze robię na oko - i chyba niezłe mam to oko bo zazwyczaj ciasta robię dokładnie tyle, ile potrzebuję do farszu:), nadmienię tylko, że ciasto na pierogi robię zawsze łącząc mąkę z gorącą wodą. Ciasto jest sprężyste, łatwo się z nim pracuje, a po ugotowaniu jest mięciutkie. Pierogi można serwować z wody lub opiekane - w obu wersjach bardzo smaczne!"
Składniki farszu:
- swojska kaszanka
- cebula
- olej
- ew. pieprz
Przygotowanie farszu:
Kaszankę obrać z osłonki i rozgnieść widelcem. Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Dodać do kaszanki i ewentualnie popieprzyć.
Ciasto:
- gorąca woda
- mąka pszenna
O takich słyszę pierwszy raz. Nie przepadam za kaszanką, ale za to moi domownicy tak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
Takich pierożków jeszcze nie jadła, ale bardzo lubię kaszankę, więc chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam muszę w końcu kiedyś ich spróbować :-)
OdpowiedzUsuń