Szukaj na tym blogu

piątek, 3 stycznia 2014

Kluski śląskie

"Proste i smaczne, a do tego tak fajnie wyglądają:) Jako dodatek do drugiego dania, lub jako samodzielne danie. Z sosem lub z okrasą - ja wybieram przeważnie ostatni wariant. Pycha!"

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
  • mąka ziemniaczana
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • odrobina soli
    Przygotowanie:
    Ziemniaki, jeszcze ciepłe, przepuścić przez praskę, lub utłuc bardzo starannie razem z masłem tak, aby nie było najmniejszych nawet grudek (ja tak zawsze robię, bo nie mam praski).
    Przełożyć masę do płaskiej miski, uklepać i podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków usunąć, a jej miejsce zastąpić taką samą objętością mąki ziemniaczanej. Z powrotem włożyć do miski wyjęte ziemniaki, dodać rozbełtane jajka i ewentualnie odrobinę soli. Wyrobić gładkie ciasto.
    Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robić palcem dołek.
    Gotować partiami w osolonym wrzątku (5 min. - licząc od wypłynięcia). Po wyjęciu osączać, kładąc dołkiem do dołu.

    4 komentarze:

    1. Zawsze wydawało mi się, że to bardzo skomplikowany dodatek do obiadu. Zmieniłaś moje zdanie na ten temat. A tak poza tym wyszły Ci piękne, równiutkie kluseczki, mniam.

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam je szczególnie takie domowe najlepsze do obiadu
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Robię dokładnie tak samo, tzn. dzielę ziemniaki na 4 części i uzupełniam mąką. Nie ma możliwości, aby nie wyszły.
      Jelko, Twoje kluski wyglądają bardzo zgrabnie i apetycznie.

      OdpowiedzUsuń