"Proste i smaczne, a do tego tak fajnie wyglądają:) Jako dodatek do drugiego dania, lub jako samodzielne danie. Z sosem lub z okrasą - ja wybieram przeważnie ostatni wariant. Pycha!"
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
- mąka ziemniaczana
- 2-3 jajka
- 1 łyżka masła
- odrobina soli
Przygotowanie:
Ziemniaki, jeszcze ciepłe, przepuścić przez praskę, lub utłuc bardzo starannie razem z masłem tak, aby nie było najmniejszych nawet grudek (ja tak zawsze robię, bo nie mam praski).
Przełożyć masę do płaskiej miski, uklepać i podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków usunąć, a jej miejsce zastąpić taką samą objętością mąki ziemniaczanej. Z powrotem włożyć do miski wyjęte ziemniaki, dodać rozbełtane jajka i ewentualnie odrobinę soli. Wyrobić gładkie ciasto.
Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robić palcem dołek.
Gotować partiami w osolonym wrzątku (5 min. - licząc od wypłynięcia). Po wyjęciu osączać, kładąc dołkiem do dołu.
O jacie, ale piękne;)
OdpowiedzUsuńZawsze wydawało mi się, że to bardzo skomplikowany dodatek do obiadu. Zmieniłaś moje zdanie na ten temat. A tak poza tym wyszły Ci piękne, równiutkie kluseczki, mniam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je szczególnie takie domowe najlepsze do obiadu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)
Robię dokładnie tak samo, tzn. dzielę ziemniaki na 4 części i uzupełniam mąką. Nie ma możliwości, aby nie wyszły.
OdpowiedzUsuńJelko, Twoje kluski wyglądają bardzo zgrabnie i apetycznie.