"To moje pierwsze "spotkanie" z mąką ryżową. Wyczytałam, że jest dobra jako ''zamiennik'' mąki pszennej, dla osób będących na diecie bezglutenowej. Fajne jest to, że mąkę taką można zrobić samemu, mieląc ziarna ryżu w młynku do kawy.
Jeżeli więc ktoś nie toleruje glutenu lub chce,tak jak ja, wypróbować czegoś nowego, może zrobić to lekkie ciasto. Jest inne w smaku niż babka z mąki pszennej, ale bardzo smaczne. Ale, jeśli mam być szczera, taka z mąki pszennej bardziej mi smakuje.
Przepis na nie znalazłam TU (dokonałam małej modyfikacji)."
Przepis na nie znalazłam TU (dokonałam małej modyfikacji)."
Składniki:
- 300 g mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- po 1 łyżeczce: proszku do pieczenia (bezglutenowcy muszą użyć proszku bezglutenowego) i sody
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g jogurtu greckiego
- 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią (pominęłam, a zamiast tego dodałam łyżkę ekstraktu z wanilii)
- mrożone wiśnie
- szczypta soli
Składniki na lukier (patrz TU):
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (tyle z termoobiegiem, jeżeli bez termoobiegu to 180 stopni). Silikonową formę z "kominem" lekko natłuścić olejem. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, sól,olej i jogurt - wymieszać i dodać do suchych składników. Starannie wymieszać. Wlać ciasto do formy. W ciasto wcisnąć zamrożone wiśnie. Piec ok. 30-45 min (lub dłużej - do suchego patyczka). Mój piekarnik przypieka, więc przykryłam formę folią aluminiową. Po ostudzeniu polukrować. Sposób przygotowania lukru: Wszystko wymieszać, aż powstanie jednolita masa. |
Cieszę się, że zainspirowałam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie serdecznie :)
Wygląda tak apetycznie, że mam ochotę natychmiast ją upiec. Swoją drogą to ciekawe doświadczenie - nie miałam pojęcia, że w tak prosty sposób można zrobić mąkę ryżową!
OdpowiedzUsuńMężowi i córce babka smakuje, ale mi nie do końca wszystko w niej pasuje. Wolę pszenną. Ale z mąką ryżową jeszcze poeksperymentuję, bo mam prawie kilogram :) Pozdrawiam!
Usuńwyglada pysznie - mniammm :))))
OdpowiedzUsuńCiasto z mąki ryżowej, wow. Robiłam ciasto z ryżu, ale mąki ryżowej nie tykałam.
OdpowiedzUsuńmoze byc bez owocow
OdpowiedzUsuńno jasne
Usuń