Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 stycznia 2014

Jogurtowa babka z mąki ryżowej

"To moje pierwsze "spotkanie" z mąką ryżową. Wyczytałam, że jest dobra jako ''zamiennik'' mąki pszennej, dla osób będących na diecie bezglutenowej. Fajne jest to, że mąkę taką można zrobić samemu, mieląc ziarna ryżu w młynku do kawy. 
Jeżeli więc ktoś nie toleruje glutenu lub chce,tak jak ja, wypróbować czegoś nowego, może zrobić to lekkie ciasto. Jest inne w smaku niż babka z mąki pszennej, ale bardzo smaczne.  Ale, jeśli mam być szczera, taka z mąki pszennej bardziej mi smakuje.
Przepis na nie znalazłam TU (dokonałam małej modyfikacji)."

Składniki:
  • 300 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • po 1 łyżeczce: proszku do pieczenia (bezglutenowcy muszą użyć proszku bezglutenowego) i sody
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią (pominęłam, a zamiast tego dodałam  łyżkę ekstraktu z wanilii)
  • mrożone wiśnie
  • szczypta soli
Składniki na lukier (patrz TU):
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1-2 kropelki oleju
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (tyle z termoobiegiem, jeżeli bez termoobiegu to 180 stopni).
Silikonową formę z "kominem" lekko natłuścić olejem.
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, sól,olej i jogurt - wymieszać i dodać do suchych składników. Starannie wymieszać.
Wlać ciasto do formy.
W ciasto wcisnąć zamrożone wiśnie.
Piec ok. 30-45 min (lub dłużej - do suchego patyczka). Mój piekarnik przypieka, więc przykryłam formę folią aluminiową.
Po ostudzeniu polukrować. 

Sposób przygotowania lukru:
Wszystko wymieszać, aż powstanie jednolita masa.




6 komentarzy:

  1. Cieszę się, że zainspirowałam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała babka :)
    Zapraszam do mnie serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak apetycznie, że mam ochotę natychmiast ją upiec. Swoją drogą to ciekawe doświadczenie - nie miałam pojęcia, że w tak prosty sposób można zrobić mąkę ryżową!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mężowi i córce babka smakuje, ale mi nie do końca wszystko w niej pasuje. Wolę pszenną. Ale z mąką ryżową jeszcze poeksperymentuję, bo mam prawie kilogram :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. wyglada pysznie - mniammm :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z mąki ryżowej, wow. Robiłam ciasto z ryżu, ale mąki ryżowej nie tykałam.

    OdpowiedzUsuń