"No, po prostu pycha! Zawijaski ułożyłam na sosie pomidorowym, inspirowanym słynnym sosem puttanesca - jednak dokonałam znaczącej podmiany: anchois z oryginalnego sosu, zamieniłam na bakłażana. Całość pokryłam moim ulubionym beszamelem, posypałam tartą mozzarellą i zapiekłam. Podałam ze smakowitą sałatką, no i powtórzę: po prostu pycha!"
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 9-10 kiełbasek "Pysznych" (z Morlin) - w ostateczności, jeżeli ktoś jada, to mogą być parówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- 6-8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
- odrobina soli (należy pamiętać, że kapary i oliwki są słone), pieprz
- kilka kropli tabasco
- olej do smarowania bakłażanów i przygotowania sosu "prawie puttanesca":)
Bakłażana pokroić na niespełna centymetrowe plastry (wzdłuż), posolić, posmarować olejem i opiec na patelni grillowej. Osączyć na papierowym ręczniku. W każdy plaster zawinąć kiełbaskę.
Przygotować sos "prawie puttanesca": zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę resztki bakłażana, którego nie zużyliśmy do rolowania kiełbasek. Gdy wszystko zmięknie, dodać pomidory z puszki i dusić, aż sos zgęstnieje (wystarczy kilka minut). Pod koniec dorzucić kapary i oliwki i doprawić do smaku.
Sos wylać na dno naczynia do zapiekania. Na sosie ułożyć bakłażanowo-kiełbasiane zawijaski. Całość zalać beszamelem i posypać tartą mozzarellą. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka (250 ml) zimnego mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie beszamelu:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać (ja używam rózgę), aż
się połączą. Gdy już się to stanie, wlać zimne mleko i dalej mieszać, aby nie
powstały kluchy. Gdy beszamel zacznie gęstnieć, doprawić go solą, gałką i
pieprzem.
Widze, ze zima na dobre sie rozgoscila :). Bardzo apetyczne zdjecia, zwłaszcza to pierwsze, super. Ja tez ostatnio testuje różne przepisy z bakłażanem, dziś zrobiłam dip z tahini, a w planach mam duszonego bakłażana z syropem z granatów wg. libańskiego przepisu.
OdpowiedzUsuńPomysłowe danie. Przypomina mi canelloni. Jako fanka włoskiej kuchni, widząc w tej potrawie związki z nią pozwalam sobie zapożyczyć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki, to coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuń