Szukaj na tym blogu

środa, 15 stycznia 2014

Zawijaski z bakłażana i kiełbasek pod beszamelem

"No, po prostu  pycha! Zawijaski ułożyłam na sosie pomidorowym, inspirowanym słynnym sosem puttanesca - jednak dokonałam znaczącej podmiany: anchois z oryginalnego sosu, zamieniłam na bakłażana. Całość pokryłam moim ulubionym beszamelem, posypałam tartą mozzarellą i zapiekłam. Podałam ze smakowitą sałatką, no i powtórzę: po prostu pycha!"

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 9-10 kiełbasek "Pysznych" (z Morlin) - w ostateczności, jeżeli ktoś jada, to mogą być parówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • 6-8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • odrobina soli (należy pamiętać, że kapary i oliwki są słone), pieprz
  • kilka kropli tabasco
  • olej do smarowania bakłażanów i przygotowania sosu "prawie puttanesca":)
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić na niespełna centymetrowe plastry (wzdłuż), posolić, posmarować olejem i opiec na patelni grillowej. Osączyć na papierowym ręczniku. W każdy plaster zawinąć kiełbaskę.
Przygotować sos "prawie puttanesca": zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę resztki bakłażana, którego nie zużyliśmy do rolowania kiełbasek. Gdy wszystko zmięknie, dodać pomidory z puszki i dusić, aż sos zgęstnieje (wystarczy kilka minut). Pod koniec dorzucić kapary i oliwki i doprawić do smaku.
Sos wylać na dno naczynia do zapiekania. Na sosie ułożyć bakłażanowo-kiełbasiane zawijaski. Całość zalać beszamelem i posypać tartą mozzarellą. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.

Składniki na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka (250 ml) zimnego mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie beszamelu:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać (ja używam rózgę), aż się połączą. Gdy już się to stanie, wlać zimne mleko i dalej mieszać, aby nie powstały kluchy. Gdy beszamel zacznie gęstnieć, doprawić go solą, gałką i pieprzem.








3 komentarze:

  1. Widze, ze zima na dobre sie rozgoscila :). Bardzo apetyczne zdjecia, zwłaszcza to pierwsze, super. Ja tez ostatnio testuje różne przepisy z bakłażanem, dziś zrobiłam dip z tahini, a w planach mam duszonego bakłażana z syropem z granatów wg. libańskiego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe danie. Przypomina mi canelloni. Jako fanka włoskiej kuchni, widząc w tej potrawie związki z nią pozwalam sobie zapożyczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zapiekanki, to coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń