Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 stycznia 2014

Pierogi z kaszanką


"Pierogi z kaszanką - rewelacja! Pod warunkiem, że lubi się kaszankę:) i zrobi się te pierogi z kaszanką swojską! Nie podaję dokładnego przepisu (zawsze robię na oko - i chyba niezłe mam to oko bo zazwyczaj ciasta robię dokładnie tyle, ile potrzebuję do farszu:), nadmienię tylko, że ciasto na pierogi robię zawsze łącząc mąkę z gorącą wodą. Ciasto jest sprężyste, łatwo się z nim pracuje, a po ugotowaniu jest mięciutkie. Pierogi można serwować z wody lub opiekane - w obu wersjach bardzo smaczne!"

Składniki farszu:
  • swojska kaszanka
  • cebula
  • olej
  • ew. pieprz
Przygotowanie farszu:
Kaszankę obrać z osłonki i rozgnieść widelcem. Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Dodać do kaszanki i ewentualnie popieprzyć.

Ciasto:
  • gorąca woda
  • mąka pszenna

3 komentarze:

  1. O takich słyszę pierwszy raz. Nie przepadam za kaszanką, ale za to moi domownicy tak :)
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich pierożków jeszcze nie jadła, ale bardzo lubię kaszankę, więc chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam muszę w końcu kiedyś ich spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń