"Buraczki po prostu uwielbiam! W wielu przepisach, jakie przeglądałam, do zalewy dodawana jest woda. W tym przepisie wody nie ma i to mi bardzo odpowiada. Zainspirował mnie TEN przepis.*"
Składniki:
- 3 kg buraczków
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- 1 szklanka cukru
- 200 ml octu 10%
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Buraki ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ocet, cukier, sól i olej zagotować.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i włożyć do zalewy. Gotować ok. 5 minut a następnie dodać do startych buraczków i podgrzewać na średnim ogniu przez kolejnych 5 minut.
Sałatkę nakładać do słoiczków i pasteryzować 10 minut.
* Wiadomość z ostatniej chwili: Jesteśmy po konsumpcji - BURACZKI SĄ PRZEPYSZNE!!!
* Wiadomość z ostatniej chwili: Jesteśmy po konsumpcji - BURACZKI SĄ PRZEPYSZNE!!!
Uwielbiam takie buraczki! Muszę zrobić zapas :)
OdpowiedzUsuńo tez musze pomyslec o zapasach na zime:)
OdpowiedzUsuńPychotka takie domowe buraczki :-)
OdpowiedzUsuńTo ma być czerwona papryka?
OdpowiedzUsuńMoja była czerwona:)
UsuńCzy trzeba je pasteryzować bo w większości przepisów na te właśnie buraczki pisze że wystarczy włożyć do wyparzonych słoików obrócić do góry dnem i nie trzeba pasteryzować... Ile słoiczków wyjdzie z podanych składników?
OdpowiedzUsuńJa pasteryzuję. Nie wiem czy można tego nie robić. Wolę dla pewności zapasteryzować. Nie pamiętam ile mi wyszło słoiczków, ale jedno wiem z pewnością: są mega smaczne!
UsuńNie trzeba pasteryzować, wystarczy gorące nałożyć do słoików i odwrócić do góry dnem.
UsuńRozumiem a można prosić o instrukcję jak pasteryzować nie obiłam tego wcześniej. I po jakim czasie można skonsumować już sałatkę?
OdpowiedzUsuńGorąca sałatkę przekładam do słoików (starannie umytych lub "wypieczonych" w piekarniku) i zakręcam zakrętkami (też muszą być czyściutkie). Należy uważać, aby nie zabrudzić brzegów słoików przed zakręceniem. Dno dużego garnka wyłożyć czysta ściereczką i układać słoiki tak, aby nie stykały się. Zalać wodą (ja wlewam dość ciepłą) do wysokości ok. 3 cm poniżej nakrętek, przykryć pokrywką i włączyć gaz. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz tak, aby woda tylko "pyrkotał". Gdyby zbyt mocno się grzała można wlać odrobinkę zimnej wody - temperatura pasteryzacji powinna wynosić ok. 90-95 stopni. Po upływie podanego czasu słoiki wyjąć i poczekać aż wystygną. Wstawić do spiżarni lub ... pałaszować - myślę, że po 2-3 dniach zdążą się"przegryźć". Życzę powodzenia i smacznego!
UsuńDodam jeszcze, że wszyscy moi znajomi, którzy próbowali tych buraczków byli zachwyceni:)
UsuńRozumiem a jak dlugo pasteryzować te słoiki sałatką? Kiedy poznać że są gotowe? Sloiki wstawiać normalnie czy zakrętką do spodu? Czy po wyjęciu postawić zakrętkami do dołu?
OdpowiedzUsuńZrobiłam buraczki wg tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne :)
Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Cieszę się, że smakują:) Pozdrawiam!
UsuńPyszne:))
OdpowiedzUsuńNo kochana ta salatka rewelacja oczywiscie wzielam jeszcze pare przepisow z twojego bloga .Dziekuje i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńNo to bardzo się cieszę! :):):)
UsuńBardzo dziękuję za ten przepis. Kiedyś dawno temu taki sam dostałam od mojej cioci, ale gdzieś mi się zapodział. W końcu udało mi się znaleźć dokładnie taki sam. Jestem bardzo za niego wdzięczna . :-)))
OdpowiedzUsuńnajlepsze buraczki jakie jadłam!!!! zjedliśmy chyba ze dwa słoiczki zanim skończyłam robotę ;-)
OdpowiedzUsuńWIELKIE DZĘKI ZA PRZEPIS!
Rzeczywiście są rewelacyjne:)
UsuńDziękuję za super przepis. Buraczki wyszły mega smaczne ��
OdpowiedzUsuń