Szukaj na tym blogu

sobota, 3 sierpnia 2013

Tarta serowa z morelami

"Przepis znalazłam przed laty w jednym z numerów "Mojego Gotowania", znajduje się też na stronie internetowej czasopisma. Robię ją co roku, jak tylko pojawiają się morele. Upiekłam ją tym razem w formie do tart z wyjmowanym dnem, o średnicy 27 cm. Zostało mi jednak dosyć sporo masy serowej, więc upiekłam z niej pyszne sufleciki. Jeżeli więc chcemy mieć jedną dużą tartę, to należy użyć dużej tortownicy. Tarta jest wyśmienita i nic więcej już nie trzeba pisać :) "

Składniki spodu:
  • 1 i 1/4 szklanki (20 dag) mąki
  • 15 dag masła
  • 7 łyżek cukru pudru (ja dałam 5)
  • żółtko ugotowane na twardo
  • szczypta soli
Składniki masy serowej:
  • 75 dag mielonego białego sera (użyłam "wiaderkowego")
  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła
  • szklanka (20 dag) cukru pudru (ja zmniejszyłam, jak zwykle, do 17 dag)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo: ok. 1/2 kg morel i cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki spodu wrzucić do malaksera i zagnieść ciasto. Schłodzić je prze ok. 30 minut a następnie wylepić formę do tarty.
Morele umyć, osuszyć i usunąć pestki. 
Ser zmiksować z masłem (ja masło roztapiam), żółtkami, połową cukru i mąką ziemniaczaną.
Białka ubić z resztą cukru, delikatnie połączyć z serem.
Masę serową rozsmarować na spodzie z kruchego ciasta, na niej ułożyć połówki moreli skórką do dołu.
Piec 1 godzinę w temp. 190°C (ja w połowie czasu przykrywam arkuszem folii aluminiowej). Oprószyć cukrem pudrem.

Przepis dodaję do akcji:
Trele MoreleZ dziećmi i dla dzieci

4 komentarze: