Składniki (duża porcja, dla kilku głodnych osób):
- sałata lodowa
- 3-4 ziemniaki
- 4 kiszone ogórki
- 1-2 awokado
- 2 duże ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- odrobina tabasco (mój dodatek)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować a po ostygnięciu obrać. Sałatę porwać na duże kawałki ewentualnie pokroić nożem.
Ziemniaki pokroić w półplasterki, dodać do sałaty razem z pokrojonymi w półplasterki ogórkami.
Wydrążyć miąższ awokado i pokroić na dość duże kawałki, które natychmiast skropić sokiem z cytryny. Awokado dodać do sałaty, polać niewielką ilością oleju. Doprawić solą, pieprzem i tabasco.
Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć z majonezem i jogurtem. Sosem polać sałatę, wymieszać.
Mieszanka Polsko Z amerykańską kuchnią, super
OdpowiedzUsuńPoznańskie smaki mniam mniam
OdpowiedzUsuń