Szukaj na tym blogu

czwartek, 10 grudnia 2015

Polsko-amerykańska sałata Majki Jeżowskiej

"Przepis podpatrzony w programie Ugotowani.  Tam Majka Jeżowska zaserwowała taka sałatę swoim gościom. Intrygujące połączenie sałaty lodowej z ziemniakami. No i moje ukochane awokado. Od razu wiedziałam, że musi być dobra. I taka właśnie jest:)"

Składniki (duża porcja, dla kilku głodnych osób):
  • sałata lodowa
  • 3-4 ziemniaki
  • 4 kiszone ogórki
  • 1-2 awokado
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju 
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina tabasco (mój dodatek)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować a po ostygnięciu obrać. Sałatę porwać na duże kawałki ewentualnie pokroić nożem.
Ziemniaki pokroić w półplasterki, dodać do sałaty razem z pokrojonymi w półplasterki ogórkami.
Wydrążyć miąższ awokado i pokroić na dość duże kawałki, które natychmiast skropić sokiem z cytryny. Awokado dodać do sałaty, polać niewielką ilością oleju. Doprawić solą, pieprzem i tabasco.
Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć z majonezem i jogurtem. Sosem polać sałatę, wymieszać.

1 komentarz:

  1. Mieszanka Polsko Z amerykańską kuchnią, super

    OdpowiedzUsuń